Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΗΠΑ: Εξοπλισμοί μέχρι τα δόντια





Από Panos

 Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Η Βουλή των αντιπροσώπων ενέκρινε τον Μάιο τον πολεμικό προυπολογογισμό των ΗΠΑ για το 2019 με το ιλιγγιώδες ποσό των 717 δισεκαττομυρίων δολλαρίων από 660δις που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα.

Μαζί με τους ρεπουμπλικάνους ψήφισαν και 131 δημοκρατικοί, αποδεικνύοντας στην πράξη πως στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα συμφωνούν οι κατά τα άλλα αντίπαλοι. 351 υπέρ και 66 κατά.

Οι 351 ανησυχούν για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και οι 66 δηλώνουν ότι “αντί για ένα σχεδιασμό για την ειρήνη και την ασφάλεια ο προυπολογισμός αντιπροσωπεύει την πρακτική του ατελείωτου πολέμου χωρίς έλεγχο και εποπτεία από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους”. Δεν έγιναν δεκτές τροπολογίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ούτε και για την μείωση προσωπικού της Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας.


Ο προυπολογισμός, σύμφωνα με το περιοδικό Military Times, περιλαμβάνει αυξηση μισθών προσωπικού κατα 2,6%, αναβαθμίσεις, αντικαταστάσεις και συντηρήσεις εξοπλισμού για την πολεμική αεροπορία και γενικότερα τις προτάσεις του Λευκού Οίκου, για την ενίσχυση της δύναμης των Ενόπλων δυνάμεων. Θα κατασκευαστούν 77 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και δύο υποβρύχια και θα εκσυγχρονιστούν περίπου 3.400 τακτικά οχήματα.

Οι Δημοκρατικοί ήθελαν να συμπεριλάβουν διάταξη για τον περιορισμό της νομιμοποίησης των όπλων στην Αμερική και οι Ρεπουμπλικάνοι να προμηθεύονται οι στρατιώτες μόνο αμερικάνικο φαγητό και μαχαιροπήρουνα (!), έτσι για να καταλάβουμε όλοι τον πόνο τους για την εθνική ασφάλεια.

Η μόνη έκπληξη ήταν η απαγόρευση πώλησης F-35 στην Τουρκία, που τόλμησε να αγοράσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τους Ρώσους, μη συμβατό με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Η απαγόρευση αποφασίστηκε σε κλειστή συνεδρίαση επιτροπής της Γερουσίας όπου εξετάστηκε η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, που δεν είναι «φιλική» κατά τους Αμερικάνους όπως στο θέμα των Παλαιστινίων και της απόφασης για την Ιερουσαλήμ.

Όπως δηλώνει η Δημοκρατική γερουσιαστής Jeanne Shaheen, μια από τους συντάκτες του μέτρου, «η πρόθεση για την αγορά του ρωσικού συστήματος είναι κυρώσιμη στο δίκαιο των ΗΠΑ». Η δε Τουρκία με την σειρά της, σύμφωνα με το Reuters Reports, απειλεί με αντίποινα για την απαγόρευση της αγοράς 100 F-35 όπως έχει ανακοινώσει.

Η τυπική επικύρωση των παραπάνω θα γίνει στην Γερουσία μετά από συζητήσεις και συμβιβασμούς μεταξύ Γερουσίας και Λευκού Οίκου, όπως συνηθίζεται στην Αμερική, σχεδόν όλο το καλοκαίρι.
Τα αντίμετρα των άλλων ιμπεριαλιστικών κύκλων θα τα μάθουμε αργότερα. Το σίγουρο είναι βέβαια ότι οι εξοπλισμοί καλά κρατούν και αλοίμονο στους λαούς που θα γίνουν αποδέκτες των σχεδίων της «ετοιμότητας» των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής και των συμμάχων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου