Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Συμπτώσεις


Την ώρα που η κυβέρνηση λέει και ξαναλέει ότι η εξωτερική της πολιτική δεν καθορίζεται «από καμία τρίτη δύναμη» και έχει αποκλειστικό γνώμονα τα «εθνικά συμφέροντα», μια αποκαλυπτική ομιλία για το τι σημαίνουν αυτά τα λεγόμενα «εθνικά» συμφέροντα έκανε ο Ευ. Μυτιληναίος στις ΗΠΑ, όπου βραβεύτηκε στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου «Capital Link». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά τη βράβευσή του από τον Τζ. Πάιατ ο επιχειρηματίας είπε αναφορικά με το «τι σημαίνει για την Ελλάδα η νέα παγκόσμια τάξη»: «Η χώρα πρέπει: α) Να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τις στρατηγικές της σχέσεις, κυρίως με τις ΗΠΑ. β) Να συνεχίσει με επιτυχία την περιφερειακή εξισορρόπηση και να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το ζήτημα με την ΠΓΔΜ, με τη μέγιστη πολιτική συγκατάθεση. γ) Να παλέψει πολύ σκληρά για το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Αντίστοιχα για την ΕΕ είπε ότι θα πρέπει «να μειώσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, προωθώντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δημιουργώντας πολλαπλές ενεργειακές οδούς και ενισχύοντας την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ», καθώς και «να μειώσει τη στρατιωτική της εξάρτηση από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ισχυρό ευρωπαϊκό στρατό, ο οποίος θα είναι έντιμος και ισότιμος εταίρος των ΗΠΑ». Οι ...συμπτώσεις με τα όσα προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μεταξύ άλλων και με τον «Στρατηγικό Διάλογο» που ξεκινά σήμερα, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Τα περί «εθνικών συμφερόντων» κρύβουν από πίσω τους τα συμφέροντα της αστικής τάξης και μόνο, μπλέκοντας το λαό μας ακόμα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Τσελεμεντές
 
Οσο περνάνε οι μέρες, ολοένα και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι ο Μακρόν «πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα, μετά τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος, που αναπτύσσονται στο έδαφος της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας και έχουν έντονο το άρωμα της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στη Γαλλία. Για παράδειγμα, όλοι συμφωνούν ότι η αύξηση κατά 100 ευρώ που υπόσχεται στον κατώτερο μισθό, είναι «άνθρακες» και ότι στην πραγματικότητα αποτελεί υλοποίηση ψηφισμένων νόμων, οι οποίοι προβλέπουν την αύξηση του κατώτερου κατά μερικά ευρώ και τη συμπλήρωσή του με ένα επίδομα από το κράτος, μόνο όμως για όσους επιστρέφουν μετά από χρόνια στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, το μέτρο αυτό δεν επιβαρύνει ούτε στο ελάχιστο τις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι καμιά κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού, και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες της αναιμικής ανάκαμψης και του ανταγωνισμού που φουντώνει στην ΕΕ και παγκόσμια, δεν μπορεί και δεν θέλει να νομοθετήσει οποιοδήποτε μέτρο σχετικής ανακούφισης του λαού, που θα αγγίζει έστω και μια τρίχα από την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό, τα λίγα χρήματα παραπάνω που θα μπουν στις τσέπες των Γάλλων εργαζομένων, θα τα πληρώσουν οι ίδιοι διπλά και τρίδιπλα, μέσα από τη φορολογία. Αν κάποιος τώρα βλέπει ομοιότητες με τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για να καταργηθεί ο υποκατώτερος μισθός, καμιά έκπληξη δεν πρέπει να αισθάνεται. Οι απανταχού «προοδευτικοί» και νεοφιλελεύθεροι από τον ίδιο «τσελεμεντέ» του κεφαλαίου ξεπατικώνουν τις συνταγές διαχείρισης του σάπιου συστήματος και της λαϊκής αγανάκτησης που προκαλεί η πολιτική τους.

ΕΚΑΣ
 
Μέρες που είναι και επειδή η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μη περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», θυμίζουμε ότι από 1/1/2019, όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι απέμειναν να παίρνουν το ΕΚΑΣ θα το δουν να μειώνεται στο μισό σε σχέση με το 2018, και συγκεκριμένα από τα 35 στα 12 ευρώ. Του χρόνου δεν θα έχουν καμιά αγωνία για το πόσο κάτω θα πάει το ΕΚΑΣ, αφού η κυβέρνηση φρόντισε να νομοθετήσει την πλήρη κατάργησή του από 1/1/2020. Συνολικά, οι «εξοικονομήσεις» του κράτους, που μεταφράζονται σε περικοπές για τους συνταξιούχους από τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ την τριετία 2016 - 2019, θα φτάσουν τα 900 εκατ. ευρώ και προστίθενται στις άλλες θηριώδεις μειώσεις που είτε έκανε είτε διατήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ας είναι λοιπόν περισσότερο προσεκτικοί όταν καυχιόνται επειδή από τις 30 περικοπές δεν κάνουν μία κι ας μην προκαλούν ωμά το λαό...

Αλύγιστοι
 
«Υστερα από 3 χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, εξακολουθείτε να αυτοπροσδιορίζεστε ως μαρξιστής;» ρωτήθηκε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Ευ. Τσακαλώτος, για να απαντήσει πως «δεν αλλάζουν οι άνθρωποι επειδή τα έφερε η ζωή να υπηρετούν τις ιδέες τους διαχειριζόμενοι κρατικές υποθέσεις». Τίποτα δεν τον άγγιξε τον υπουργό Οικονομικών και όλους τους αντίστοιχους «μαρξιστές» της κυβέρνησης, που κάπου «βαθιά μέσα τους» παλεύουν για τον «κόσμο της δουλειάς», την ώρα που υπογράφουν το ένα πίσω απ' το άλλο τα μνημόνια, τις υπουργικές αποφάσεις που βγάζουν «στο σφυρί» τα σπίτια του κόσμου για να «θωρακιστούν» οι τραπεζίτες και συνολικά η καπιταλιστική κερδοφορία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους μποναμάδες για το κεφάλαιο, όπως τα «αντίμετρα» που ψηφίζονται τις μέρες αυτές. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν τους άλλαξε, επειδή «τα έφερε η ζωή» οι καπιταλιστές και οι ανάγκες τους να τους δώσουν το χρίσμα της αστικής διαχείρισης. Πραγματικά... αλύγιστοι, και ταγμένοι στην υπηρεσία του κεφαλαίου απ' όποια θέση τούς χρεώσουν.





Ριζοσπάστης   Πέμπτη 13 Δεκέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου