Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Συγκίνηση αλλά και θαυμασμό προκαλεί η περιγραφή της διαμαρτυρίας τριών Φιλανδών αγωνιστών της ειρήνης μεγάλης ηλικίας που μόνοι τους οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας μέσα στην Σουηδία κοντά στο σύνορο με την Φιλανδία. H διαμαρτυρία ήταν ενάντια στην πολεμική άσκηση 10.000 στρατιωτών που έγινε στο βορειότερο σημείο της Σουηδίας με την συμμετοχή δυνάμεων και από τις ΗΠΑ και την Αγγλία στα πλαίσια του προσέγγισης της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ.

Η επιστολή τους δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Riktpunkt του ΚΚ Σουηδίας.
«Γεια σε όλους σας.

Σας γράφω από το σύνορο Σουηδίας και Φιλανδίας από την πόλη Χαπαράντα. Είμαι η Κέρστιν 71 χρονών. Εγώ και ο Ahti Matinlassi, 87 χρονών και ο Pertti Ylisuvanto 60 χρονών πήγαμε στην Χαπαράντα για να διαδηλώσουμε ενάντια στην πολεμική άσκηση Northern Wind.

Είχαμε μαζί μας προκηρύξεις γραμμένες σε τρεις γλώσσες καμιά 20ρια αντίγραφα σε κάθε γλώσσα. Την φτιάξαμε μόνοι μας και βγάλαμε αντίγραφα. Φτιάξαμε και ένα πανό ενάντια στην άσκηση.

Διαβάσαμε την προκήρυξη στον τηλεβόα που είχαμε μαζί μας και μετά αρχίσαμε να μοιράζουμε τις προκηρύξεις στον κόσμο που ερχόταν να ψωνίσει έξω από το εμπορικό κέντρο που βρισκόμασταν.


haparanda1
Οι Νορβηγοί στρατιώτες ήταν πολύ ευγενικοί και έπαιρναν την προκήρυξη.

Οι προκηρύξεις στα Φιλανδικά τελείωσαν πρώτες. Έβγαλα και μια φωτογραφία της μικρής μας διαδήλωσης. Μετά από μισή ώρα μας πρότεινε ο Ahti να πιούμε καφέ στο καφέ του σούπερ μάρκετ.

Μόλις καθίσαμε είδαμε από το παράθυρο έναν υπάλληλο του σούπερ μάρκετ να προσπαθεί να μαζέψει το πανό μας και πήγαμε αμέσως να τον σταματήσουμε. Το είχαμε δέσει σε τρία καροτσάκια του σούπερ Μάρκετ και ο υπεύθυνος είχε πάρει τηλέφωνο για να αποσυρθεί το πανό, μας είπε ο υπάλληλος. Τώρα το έχω και στεγνώνει στο σαλόνι του σπιτιού μου. Ειρηνικούς χαιρετισμούς σε όλους.
Σας στέλνω και το κείμενο της προκήρυξης.

« Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι.

Στεκόμαστε στο πιο ειρηνικό σημείο του κόσμου. Οι άνθρωποι έχουν ζήσει εδώ ειρηνικά πάνω από 200 χρόνια και εμείς στην Φιλανδία ζούμε ειρηνικά με την Ρωσία για πάνω από 75 χρόνια. Αυτή η ειρήνη στηρίζεται στην συνεργασία και στην έξυπνη διπλωματία.

Σήμερα ήρθαν 10.000 στρατιώτες σαυτό το σημείο. Γιατί; Δεν θα γίνει το σημείο πιο ειρηνικό έτσι, αντίθετα φέρνει τον πόλεμο πιο κοντά. Το γεγονός ότι από αυτούς τους στρατιώτες κάποιοι έρχονται από τις ΗΠΑ και την Βρετανία χειροτερεύει την κατάσταση.

Τι δουλειά έχουν αυτοί στο ειρηνικό σημείο μας; Στους Αμερικάνους και Βρετανούς στρατιώτες έχουμε να πούμε: Δεν θέλουμε τους πολέμους σας. 
Πηγαίνετε στους Αρχηγούς να τους πείτε πως οι λαοί στην Φινλανδία και στην Σουηδία θέλουν να συνεχίσουν να ζουν σε ειρήνη.

Αυτό προϋποθέτει φιλία μεταξύ των λαών, συνεργασία και λύση των διαφορών με συνεννοήσεις και αμοιβαίο σεβασμό. Μπορείτε να είστε φίλοι μας αλλά αν φέρνετε εδώ τον πόλεμο θα γίνετε εχθροί μας. Πάρτε από δω τα τανκς και τα πυρομαχικά σας.

Δεν θέλουμε πόλεμο, θέλουμε την ειρήνη μας. Δεν θέλουμε τον θόρυβο που προκαλείτε, θέλουμε ησυχία.

Δεν θέλουμε τα καυσαέρια που ξερνάτε στην φύση μας με τα τανκς και τα πολεμικά αεροπλάνα σας. Θέλουμε να είναι καθαρά στο περιβάλλον μας.
Η πολεμική βιομηχανία και οι στρατιωτικές ασκήσεις ρυπαίνουν το περιβάλλον αλλά δεν είνaι στις συμφωνίες για το περιβάλλον γιατί έτσι το ήθελε το Πεντάγωνο. Αν πράγματι θέλετε να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη τότε να σταματήσετε τους πολέμους και να συνεργαστείτε για να διατηρήσουμε τις συνθήκες ζωής στον πλανήτη μας».

Η άσκηση Northern Wind έγινε στις 18-27 Μαρτίου στο βορειότερο σημείο της Σουηδίας. Συμμετείχαν 10.000 στρατιώτες εκ των οποίων οι 7.000 ήταν από την Φιλανδία, Νορβηγία, Αγγλία και τις ΗΠΑ.

Στόχος της άσκησης κατά τους διοργανωτές ήταν η εξοικείωση των στρατευμάτων σε βαριές χειμερινές συνθήκες. Στην ουσία είναι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ΝΑΤΟ σε συνθήκες πολέμου με την Ρωσία.

Η Σουηδία πλησιάζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ επικαλούμενη την επιθετικότητα της Ρωσίας στην περίπτωση της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Γιαυτό τον λόγο συμμετέχει στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και διατηρεί στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Σουηδικά αναγνωριστικά αεροπλάνα συμμετείχαν στην επιδρομή του ΝΑΤΟ στην Λιβύη. Σουηδικά μονοπώλια όπλων εξοπλίζουν την Σαουδική Αραβία στην επίθεσή της ενάντια στον λαό της Υεμένης.