Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

«Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί» ξεκαθάρισαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό


Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων έθεσε η αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων

Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων έθεσε η αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων
Τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων όλης της χώρας έθεσε η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις.

Η αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ/ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ ξεκαθάρισε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί από την αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης. Κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας που τις εκμηδενίζει. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Καταβολή όλων των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών με πολιτική απόφαση που θα ισχύει για όλους τους συνταξιούχους.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, σε δηλώσεις που έκανε εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΣΕΑ, ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: Το συνδικαλιστικό κίνημα είναι δυνατό, οργανωμένο, στεκόμαστε όρθιοι επειδή αγωνιζόμαστε. Ο,τι θετικό πετύχαμε, είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας, όπως η μη εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τις συντάξεις και άλλα.

Ενημερώνοντας για τις απαντήσεις που δόθηκαν στα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων, ο Δ. Κουμπούρης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει άμεσα τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας, με την οποία θα καταργούνται τα ηλικιακά όρια που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου και θα επαναφέρεται ο υπολογισμός της σύνταξης χηρείας στο 70% της σύνταξης του θανόντα (αντί του 50% που προβλέπει ο νόμος - λαιμητόμος).

Αναφορικά με το πάγιο αίτημα του συνταξιουχικού κινήματος για τους 80.000 αυτοαπασχολούμενους που έχουν συμπληρώσει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ωστόσο δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί άμεσα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση την οποία οι εν λόγω δεκάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, με παρακράτηση ενός ποσού για τις οφειλές τους.

Σε σχέση με τη διεκδίκηση των συνταξιούχων για άμεση επαναφορά του δώρου Πάσχα στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο αόριστο μέλλον μετά τις εκλογές, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση μελετά κινήσεις που ενδέχεται να γίνουν από το 2020. Τη στιγμή που η ανέξοδη αυτή αναφορά αποτελεί από μόνη της ένα προεκλογικό εργαλείο, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει κάποιο επίδομα πριν τον Μάη, για να μην κατηγορηθεί για προεκλογικές παροχές.

Με αντίστοιχο αόριστο τρόπο απάντησε ο πρωθυπουργός και στο αίτημα να μην εφαρμοστεί η νέα περικοπή στο αφορολόγητο που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να το εφαρμόσει, χωρίς ωστόσο να ψηφίζει άμεσα την κατάργηση του σχετικού μέτρου.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, απέρριψε το αίτημα των συνταξιουχικών οργανώσεων για καταβολή όλων των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, με πολιτική απόφαση, επικαλούμενος για ακόμα μια φορά τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, αναφέροντας ότι μια τέτοια κίνηση θα «στοίχιζε» πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο. Συμπληρώνοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, παρέπεμψε και αυτή αόριστα σε κινήσεις στο μέλλον, με βάση τον εκάστοτε «δημοσιονομικό χώρο», ο οποίος ωστόσο σε κάθε περίπτωση προκύπτει από το εντεινόμενο ξεζούμισμα των εργαζομένων και του λαού για τα ματωμένα «πλεονάσματα» και το πιάσιμο των στόχων του κεφαλαίου.

Απαντώντας οι συνταξιούχοι τόνισαν ότι τα όσα διεκδικούν, δεν «στοιχίζουν», αλλά προκύπτουν από τις κρατήσεις που πλήρωναν οι σημερινοί συνταξιούχοι όλα τα χρόνια που ήταν εργαζόμενοι, ξεκαθάρισαν ότι διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί. Αντίστοιχα, σχολιάζοντας τους συνολικότερους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, τόνισαν ότι αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια», πρέπει άμεσα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου