Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Η μιζέρια των πολιτικών εκλογών


1. Η μιζέρια των πολιτικών κύκλων στις ευρωεκλογές είναι κυρίαρχη. Το δικομματικό παιχνίδι, η γενικευμένη διάλυση και ψευδαίσθηση έχουν εδραιωθεί για τα καλά στην πολιτική σκηνή. Για άλλη μια φορά, τα κυρίαρχα κόμματα επιβραβεύουν την πανουργία τους. Ο πρωθυπουργός είναι αδύνατο να συγκρατήσει στη μνήμη του όλα όσα έχει υποσχεθεί. Δεν έχει παραδεχτεί ποτέ ότι έκανε λάθος, ακόμα και από ηθικής άποψης. Από την άλλη, ευθυτενής, ελαφρύς και άνετος, ο Κυριάκος μιλάει μπροστά στις κάμερες. Μέτριος ηθοποιός, γεωμέτρης σε κάθε βήμα. Με την ιστορική οικογένεια να ακολουθεί. Στο παζάρι των εκλογών, είναι πρώτος στο ψεύδος και χάρη σε αυτό προσδοκά να παίξει κορυφαίο ρόλο, αμετάπειστος μπροστά στην πραγματικότητα, η οποία άλλα ψιθυρίζει.
 
2. Στην εκλογική περίοδο φαίνεται καλύτερα η εξαθλίωση των πνευματικών ανθρώπων. Σκέτη πλήξη. Βρίσκονται σε αναζήτηση νέας στέγης, ανάλογα με τα εκλογικά προγνωστικά, και καταναλίσκονται στην επίδειξη της ρητορικής τους δεινότητας, μήπως και καταφέρουν να οδηγηθούν πλησιέστερα στην επόμενη κυβέρνηση.
 
3. Οι «βιτρίνες» των κομμάτων είναι μοναδικά επιμελημένες. Δεν αποκαλύπτουν τίποτα που να εκφράζει την πραγματικότητα. Δεν θα διακρίνετε την άλλη πλευρά, αυτήν της ανέχειας, της ανασφάλειας, της βίας. Εχουν στηθεί αποκλειστικά για τη διαφήμιση των υποψηφίων, αυτών των μαλθακών, συνεσταλμένων, που ποζάρουν σαν υποδείγματα αρετής, αγκαλιά με την οικογένειά τους.
 
4. Η Χρυσή Αυγή προκάλεσε με τους τραμπούκους της στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η απέχθειά μου απέναντι σε αυτό το μόρφωμα μεγαλώνει όπως και η θλίψη μου για την αδράνεια του κόσμου. Η πικρή αλήθεια είναι πως η ελληνική κοινωνία έφερε αυτόν το «στάβλο» στην τρίτη θέση. Υπάρχει συλλογική ευθύνη απέναντι στο βούρκο αυτόν και δεν διαφαίνεται καμία διάθεση για ουσιαστική δράση.
 
5. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη μία και μοναδική ζωή μας στα χέρια όσων συντηρούν τη γενικευμένη διάλυση, ούτε να νομιμοποιήσουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον μας. Το φράγμα της υπακοής και της υποταγής πρέπει να ξεπεραστεί. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολο. Η καθημερινότητα όμως με τις λεπτομέρειές της αντιστέκεται, γιατί μόνο αυτή γνωρίζει πού πονάει και πού σφάζει, και ως εκ τούτου είναι σε θέση να σχηματίσει μια πλατιά συμμαχία απ' όσους απεχθάνονται το σύστημα αυτό. Υπάρχουν πολλοί που μπορούν να παίξουν στα δύσκολα και στα βαθιά. Η άρνησή μας βασίζεται σε μια μέθοδο ποιητική. Οι Κόκκινοι βρίσκονται πάντοτε σε εγρήγορση ενάντια στην αστική παραφροσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου