Στην ολιγόλεπτη ομιλία του στη Βέροια το απόγευμα της Παρασκευής 5/7  ο πρόεδρος της Ν.Δ Κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόθεση του για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Μάλιστα ανέφερε και τα όσα του είπε νέος στον Βόλο που πέρασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την  ανάγκη να διώξει τους «μπαχαλάκηδες και τους εμπόρους ναρκωτικών» από τα Πανεπιστήμια.

Φυσικά θα περίμενε ο νέος να του ανέφερε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς- που κυριολεκτικά «ματώνουν οικονομικά»- για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στην κατά τ’ άλλα δωρεάν εκπαίδευση. Στα προβλήματα των υποβαθμισμένων συχνά σπουδών. Στις ελλείψεις στην  υλικοτεχνική υποδομή. Στα πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρισμα. Στην τεράστια ανεργία των αποφοίτων κ.α
Αλλά αυτά φαίνεται για τον συγκεκριμένο νέο αλλά και για τη Ν.Δ είναι «ψιλά γράμματα».

Προφανώς ο συγκεκριμένος νέος δεν «γνωρίζει» ότι την πλειοψηφία στα Δ.Σ των σχολών εδώ και πολλά χρόνια την έχει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ενώ και μεγάλο κομμάτι των καθηγητών είναι σε αντίστοιχες πολιτικά λογικές) που στα ζητήματα αυτά στην πράξη δεν κάνει τίποτε, σε αντίθεση με περιόδους όπου το φοιτητικό κίνημα περιφρουρούσε πραγματικά τους χώρους, μόνο που τότε η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ήταν πρώτη δύναμη και το φοιτητικό κίνημα ανεβασμένο…

Η “καθαριότητα” που προτείνει η ΝΔ είναι στην πραγματικότητα η πρόθεσή της για  εξαφάνιση της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης, είναι η απαλλαγή από το φοιτητικό κίνημα (όχι φυσικά αυτό που κυριαρχεί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), για να παρελαύνουν στα ιδρύματα ανενόχλητες οι επιχειρήσεις και η πολιτική που εξυπηρετεί με κάθε τρόπο την κερδοφορία τους! Αυτός είναι ο πραγματικός “εχθρός” τους.

Φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις δικές του ευθύνες που με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, την ένταση της καταστολής όχι μόνο συκοφάντησε το άσυλο, αλλά και άνοιξε το δρόμο για την κατάργησή του στην πράξη! Έδωσε έτσι το «ελεύθερο» στη ΝΔ να μιλάει με θράσος για την κατάργηση του ασύλου, ως κάτι το φυσιολογικό και αναγκαίο, ως πηγή κάθε κακού στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Το άσυλο δεν είναι “κούφιο γράμμα”, είναι η ασπίδα για την προάσπιση των αγώνων της φοιτητικής νεολαίας, που διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες τους στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!

Για αυτό και μόνο οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούν πραγματικά να το υπερασπιστούν!

Και όλοι εμείς που περάσαμε από το φοιτητικό κίνημα, αλλά και τα παιδιά μας ας βγάλουμε  και από αυτό το ζήτημα πολιτικά συμπεράσματα και ας τα αξιοποιήσουμε στις εκλογές στις 7 Ιούλη στηρίζοντας τις δυνάμεις εκείνες που διαχρονικά υπερασπίζονται το άσυλο (ΚΚΕ). Και φυσικά μετεκλογικά να ορθώσουμε τείχος υπεράσπισης του μαζί με το φοιτητικό κίνημα, τα παιδιά μας και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα!

* Ο γράφων ήταν μέλος του Κ.Σ της ΕΣΣΕ την περίοδο 1980-1984