Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Πρώτες κινήσεις


Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης (όχι ακριβώς "νέος" αφού επανήλθε στο πόστο που κατείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας), ήταν να ανακαλέσει εγκύκλιο της προκατόχου του, με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Βρούτσης ανήγγειλε την ενέργειά του αυτή στο twitter ως εξής:
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη & αντίθετη στο νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών! Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας ήταν αντίθετες & διαφωνούσαν!
Την κατήργησα αμέσως!
Η Χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!

Πρώτη παρατήρηση: Η καταργημένη εγκύκλιος δεν εισήγαγε την παραμικρή νέα ρύθμιση. Απλώς κωδικοποιούσε την σωρεία προηγούμενων εγκυκλίων, οι οποίες είχαν εκδοθεί για να διευκρινίσουν τις διατάξεις τού Ν.3655/2008 και την κοινή υπουργική απόφαση 7791/245/Φ80321/1-4-2009. Αν η εν λόγω εγκύκλιος είναι "διάτρητη" και "αντίθετη στον νόμο", αυτό συμβαίνει επειδή ήσαν το ίδιο οι προηγούμενες διατάξεις που κωδικοποιούνται με αυτήν.

Δεύτερη παρατήρηση: Έχοντας υπ' όψη την προηγούμενη παρατήρηση, καταλαβαίνουμε ότι οι "αντίθετες" και "διαφωνούσες" υπηρεσίες του υπουργείου εργασίας είναι αυτές οι οποίες επί χρόνια σχεδίαζαν και προετοίμαζαν τις διαδικασίες που αναφέρονταν στην -καταργημένη, πλέον- εγκύκλιο. Αν ο υπουργός δεν ψεύδεται, οι εν λόγω υπηρεσίες αντιτίθενται και διαφωνούν προς εαυτάς.

Τρίτη παρατήρηση: Η φράση "Η Χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!" (προσοχή στο θαυμαστικό!) πρέπει να διαβαστεί έχοντας κατά νου το δεδομένο ότι καταργήθηκε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και οι σχετικές αρμοδιότητες πέρασαν στο υπουργείο προστασίας του πολίτη. Ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Βρούτση ότι κανείς αλλοδαπός δεν έχει ως όνειρο να έλθει στην Ελλάδα για να πάρει ΑΜΚΑ ώστε να μπορεί να αρρωστήσει και να νοσηλευθεί σε κρατικό νοσοκομείο. Πολύ περισσότερο που ένας ΑΜΚΑ δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παραμείνει στην χώρα.

Τέταρτη παρατήρηση: Ο ΑΜΚΑ αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει κάποιος όχι μόνο να νοσηλευθεί αλλά και να εργαστεί. Συνεπώς, η απλοποίηση στην απόδοσή του διευκολύνει τον κάτοχό του να βρει νόμιμη δουλειά. Κατ' επέκταση, η ενέργεια του κ. Βρούτση ρίχνει νερό στον μύλο της μαύρης εργασίας (δηλαδή, της εκμετάλλευσης) των μεταναστών.

-----------------------------------------------

Η πρώτη κίνηση που έκανε η νέα υπουργός παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ήταν να καταργήσει τις δρομολογημένες από τον προκάτοχό της διαδικασίες για ίδρυση νομικής σχολής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η κ. Κεραμέως δικαιολόγησε την ενέργειά της αυτή ως εξής:
Έχουμε χιλιάδες άνεργους δικηγόρους... Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της εκπαίδευσης και των πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας... Δεν χρειαζόμαστε τέταρτη νομική σχολή στην χώρα.

Πρώτη παρατήρηση: Εκτός από χιλιάδες άνεργους δικηγόρους, έχουμε χιλιάδες άνεργους γιατρούς, μηχανικούς, μαθηματικούς, οικονομολόγους, φιλολόγους κλπ. Να υποθέσουμε ότι "βασικό μέλημα της κυβέρνησης" είναι να κλείσει το Καποδιστριακό, το Αριστοτέλειο ή το Μετσόβειο ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ;

Δεύτερη παρατήρηση: Η σύνδεση της εκπαίδευσης με τις "πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας" είναι όχι απλώς απαράδεκτη αλλά και πρόστυχη. Τόσο ελεινά πρόστυχη ώστε έχει παραμυθιαστεί μ' αυτήν και μεγάλο τμήμα της ανεγκέφαλης λαϊκής μάζας. Όσοι, δηλαδή, δεν καταλαβαίνουν ότι στις "πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας" δεν περιλαμβάνονται οι αρχαιολόγοι, οι φιλόλογοι, οι ζωγράφοι, οι ιστορικοί κι ένας ατέλειωτος σωρός θεωρητικών επιστημόνων.

Τρίτη παρατήρηση: Πέρισυ μπήκαν στις τρεις νομικές σχολές της χώρας περί τους 1280 νέους φοιτητές. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη, περίπου τόσοι θα έμπαιναν ακόμη κι αν υπήρχε τέταρτη νομική σχολή στην Πάτρα. Απλώς, τα παιδιά από την Καλαμάτα ή το Αγρίνιο δεν θα ήσαν αναγκασμένα να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη ή στην Κομοτηνή για να σπουδάσουν.

Τέταρτη παρατήρηση: Αν δεν υπάρχει ανάγκη για τέταρτη νομική σχολή στην χώρα, όσοι πηγαίνουν για να σπουδάσουν νομικά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου (επί πληρωμή, δηλαδή) είναι από χέρι ηλίθιοι. Εκτός εάν η αγορά έχει πρόβλημα μόνο με τους νομικούς που προέρχονται από κρατικά πανεπιστήμια.

-----------------------------------------------

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ήταν να κοινοποιήσει (μέσω συνέντευξής του στον Σκάι και τον Γιώργο Αυτιά) στον ελληνικό λαό την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Όπως είπε:
Η ΔΕΗ δεν έχει λεφτά να δώσει λεφτά στον ΔΕΔΔΗΕ για να αγοράσει κολώνες... Η ΔΕΗ είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που δεν μπορεί τώρα να ιδιωτικοποιηθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός ώστε να το κάνει.

Πρώτη παρατήρηση: Πολύ σωστά, οι κολώνες είναι αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, γιατί να δώσει λεφτά η -ιδιωτική- ΔΕΗ στον ανεξάρτητο -ιδιωτικό- ΔΕΔΔΗΕ; Πολύ περισσότερο, από την στιγμή που ο ΔΕΔΔΗΕ είναι κερδοφόρος;

Δεύτερη παρατήρηση: Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων (κι όταν λέμε "όλες", κυριολεκτούμε) έπεσαν πάνω στην πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ και την καταξέσκισαν. Από την μια, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ πήραν τα δίκτυα διανομής ρεύματος (δημόσια περιουσία, αφού φτιάχτηκαν από την κρατική ΔΕΗ). Από την άλλη, ευνοήθηκαν ιδιώτες πάροχοι, οι οποίοι παίρνουν πάμφθηνα το ρεύμα της ΔΕΗ και το εμπορεύονται ως... ανταγωνιστές της. Κι από δίπλα, πριμοδοτούνται οι "ξύπνιοι" επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να πωλούν στην ΔΕΗ ρεύμα κατά πολύ ακριβώτερο εκείνου που η ίδια η ΔΕΗ παράγει. Πόσο μυαλό -δεν- είχαν όλοι όσοι απεργάστηκαν τα σχέδια αυτά για να μην αντιληφθούν την κατάληξη που θα είχε το όλο εγχείρημά τους;

Τρίτη παρατήρηση: Ο κ. Χατζηδάκης ήταν υπουργός ανάπτυξης στην κυβέρνηση η οποία υποχρέωσε με νόμο την ΔΕΗ να παραχωρήσει τους μισούς και πλέον πελάτες της στους ανταγωνιστές της, υπακούοντας σε εντολές τής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ας θυμίσει κάποιος στον κ. υπουργό ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας μας το να μη διαθέτει κάποιος πάροχος μερίδιο πάνω από 50% μετά την 1/1/2020.

-----------------------------------------------

Η πρώτη κίνηση που έκανε ο νέος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης, ήταν να διατρανώσει τα φιλοσημιτικά και αντιπαλαιστινιακά αισθήματά του, μετά από δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με έναν υπουργό ο οποίος έχει αντισημιτικό παρελθόν.


Συγγνώμη που δεν θα ασχοληθώ με τον κ. Βορίδη αλλά ένιωσα ξαφνικά ένα επώδυνο ανακάτεμα στο στομάχι και πρέπει να ολοκληρώσω εδώ.
 
Από:  Cogito ergo sum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου