Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Σπουδαστές ΕΣΔΔΑ: Η ΕΕ ανέχεται και υποθάλπει το ρατσισμό – φασισμό



Ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Σπουδαστών Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό

Μπορεί να έχει περάσει ένας μήνας περίπου από τη λήψη της απόφασης, είναι όμως σημαντικό να αναδειχθεί το ψήφισμα που πέρασε από τη συνέλευση των σπουδαστών μιας σχολής που οι σπουδαστές της θα κληθούν να στελεχώσουν τις θέσεις της δημόσιας διοίκησης του αστικού κράτους, με το δεδομένο πολιτικό προσανατολισμό. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να εντοπίζουν τις ρίζες του ρατσισμού, του φασισμού και τις ευθύνες της ΕΕ, που σημειώνονται γλαφυρά στο κείμενο του ψηφίσματος. Και από αυτήν την άποψη, η υπερψήφιση του συγκεκριμένου ψηφίσματος μπορεί να χαρακτηριστεί -καθ’ υπερβολήν- ιστορική.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΣΤ’ ΣΕΙΡΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟ 11-06-2019 ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη του Ευρωκοινοβουλίου τελείωσαν με φανερή ενίσχυση ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων και μορφωμάτων στην Ευρώπη. Το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, ο Σαλβίνι στην Ιταλία, ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, ο Κουρτσς στην Αυστρία, ο Φάρατζ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση της υποτιθέμενης δημοκρατίας και αλληλεγγύης είναι η Ε.Ε.:

  • –που ανέχεται – αν δεν υποθάλπει – τον ακραία φασιστικό και ρατσιστικό λόγο εντός της
  • –που στα λόγια ανησυχεί για τους μετανάστες, αλλά στην πραγματικότητα υπογράφει μαζί με τον Σαλβίνι, τον Ορμπάν και τον Κουρτς ότι η Λιβύη είναι «ασφαλής» χώρα και στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στα σκλαβοπάζαρα, όταν δεν τους αφήνει να πνιγούν στη Μεσόγειο
  • –που επιτρέπει στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες τα κομμουνιστικά κόμματα να είναι παράνομα
  • –που υπογράφει ψηφίσματα με τα οποία εξισώνει το φασισμό με τον κομμουνισμό νομιμοποιώντας το φασισμό.
  • –που την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, κάνει διαγγέλματα για τη νίκη των λαών κατά του «σιδηρούν παραπετάσματος», υιοθετώντας ανερυθρίαστα μία άθλια φράση που πρώτος χρησιμοποίησε ο Γκαίμπελς και έκτοτε η «ελεύθερη Δύση» την υιοθέτησε.
  • –που αναγνώρισε τη φασιστική κυβέρνηση της Ουκρανίας
  • –που ο πρόεδρος του δημοκρατικά εκλεγμένου Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι δηλώνει ότι «ο Μουσολίνι έκανε και κάποια καλά πράγματα»
Ταυτόχρονα στην Ελλάδα, η ναζιστική Χρυσή Αυγή μπορεί να εμφανίζεται με μειωμένα ποσοστά, όμως παράλληλα «φυτρώνουν» συγγενή φασίζοντα μορφώματα. Διότι, από την πνευματική αθλιότητα και τις εμπορικές ατραξιόν, την εθνικολαϊκή υστερία και τη φασιστική ναζιστική ρητορεία, ως τους τηλέμπορους που παράγουν «σοβαρή» φασιστική ιδεολογία και τον καθημερινό και έμμεσο φασίζοντα λόγο που επιχωριάζει στο λεγόμενο «δημοκρατικό τόξο», η απόσταση δυστυχώς είναι πολύ μικρή.

Άλλωστε, ο καπιταλισμός είναι ένας βάρβαρος μηχανισμός ταξινόμησης και υποβάθμισης των περιττών ανθρώπων, αυτών που δεν «αντέχει η οικονομία». 
Εκτός κι αν είσαι τράπεζα ή ιδιώτης επενδυτής. Και ο φασισμός είναι η πιο ακραία του μορφή. Ένα εργαλείο που το ανασύρει και χρησιμοποιεί για τη συντριβή του κόσμου της εργασίας και κάθε προοδευτικής φωνής.

Επειδή, λοιπόν, καθημερινά στήνεται γύρω μας ένα πλαίσιο φόβου ή μουγκής υπακοής και επειδή γίνεται συστηματική προσπάθεια νομιμοποίησης του φασιστικού και ρατσιστικού λόγου, δεν χωράει κανένας εφησυχασμός και καμία ανοχή.

Οι εργαζόμενοι/ες σπουδαστές/ριες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
  • –καταδικάζουν τις ρατσιστικές και νεοφασιστικές εκδηλώσεις και πρακτικές όπου αυτές κι αν εμφανίζονται.
  • –δεν ανέχονται εντός της δημόσιας διοίκησης κάθε μορφής και ύφους ρατσιστικό, μισαλλόδοξο, ξενοφοβικό σχόλιο. O ρατσιστικός λόγος δεν γίνεται ανεκτός ούτε ως υπόνοια, ούτε ως αστεϊσμός, ούτε με κανέναν άλλο τρόπο .
  • –υπερασπίζονται μια δημόσια διοίκηση ανοιχτή σε όλους και είναι εδώ για να αφουγκραστούν ισότιμα την ανάγκη του πολίτη, του πρόσφυγα, του μετανάστη, του άνεργου, του φτωχού, του άπορου χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις με βάση το χρώμα του δέρματος , το φύλο, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τη θρησκεία.
  • –αποσαφηνίζουν προς κάθε κατεύθυνση πως από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε κρούσμα ρατσιστικής πρακτικής ή φρασεολογίας και εντός της Σχολής θα καταγγέλλεται αμέσως και θα αναφέρεται στα αρμόδια όργανα.
  • –είναι αλληλέγγυοι σε κάθε άνθρωπο, εργάτη, πρόσφυγα, μετανάστη, ομοφυλόφιλο που έπεσε θύμα θρασύδειλων φασιστών – ρατσιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου