Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο καπιταλιστικός ...ιός



Της Κάλι Καρά

Κάνοντας ταμείο, οι εργαζόμενοι βλέπουν ότι ο ...καπιταλιστικός ιός έχει πολλά πλοκάμια. Πλήρωσαν με βάρβαρο τρόπο την καπιταλιστική κρίση στα εργασιακά, στα ασφαλιστικά και στα κοινωνικά τους δικαιώματα. Εξακολουθούν να πληρώνουν και στην αναιμική ανάκαμψη, ενώ κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι του μέλλει να πληρώσει από τη σύμπλευση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ως μεντεσές της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Και νάτος και ο κορονοϊός στην πολύπαθη αυτή χώρα. Στη χώρα όπου το ΕΣΥ πάσχει εδώ και χρόνια από τον καπιταλιστικό ιό της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται μέχρι σήμερα, που απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, σε κρεβάτια ΜΕΘ, να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ οι εργαζόμενοι καθημερινά ξεπερνάνε τον εαυτό τους ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς. Άλλωστε η επίκληση στην «ατομική ευθύνη» σκοπό έχει όχι μόνο να κρυφτούν όλες αυτές οι ελλείψεις, αλλά και η συνολικότερη ευθύνη του κράτους για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την επιδημία.


Και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία αναμένεται και αφορά στην «άδεια ειδικού σκοπού» λόγω του κορονοϊού δεν γλίτωσε από τον καπιταλιστικό ιό.

Άδεια «ειδικού σκοπού» που θα λαμβάνει ο ένας από τους δύο εργαζόμενους γονείς θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα εκδοθεί σήμερα από την κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού. Το μέτρο θα ισχύσει για όσους έχουν παιδιά έως 15 ετών, μετά την απόφαση για κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων και θα αφορά «πλήρεις αποδοχές». Για κάθε τέσσερις μέρες άδειας, οι τρεις θα καταγράφονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική άδεια, αφαιρώντας από τον εργαζόμενο μέρες που προορίζονταν για ξεκούραση ή για την κάλυψη άλλων οικογενειακών υποχρεώσεων.

Στον ιδιωτικό τομέα, το κράτος θα καλύψει το 1/3 των αποδοχών του εργαζόμενου. Στο δημόσιο τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών. «Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως», στέλνοντας σήμα στην εργοδοσία για νέο αντιλαϊκό ξεσάλωμα. Το μέτρο θα ισχύσει για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10 Απρίλη. Για τους αυτοαπασχολούμενους δεν γίνεται κουβέντα.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας, τις διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, δεν γίνεται κουβέντα.
Ως πότε θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι;

Ως τότε που αν «ξυπνήσουν μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου