Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Επιχείρηση «κουκουλώματος» της ίδιας πολιτικής που και σήμερα αφήνει απροστάτευτο το λαό




Η λογική «κόστους - οφέλους» πίσω από τις «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες και τη μη λήψη έστω και σήμερα των αναγκαίων μέτρων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Αττικόν» μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Αττικόν» μαζί με σωματεία και φορείς της περιοχής
Με τη γνωστή παντιέρα της «ατομικής ευθύνης» και με «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες για «έκτακτες προσλήψεις» 2.000 επικουρικών, τις οποίες είχε εξαγγείλει από... τις προγραμματικές δηλώσεις το καλοκαίρι του 2019 (χωρίς να προχωρήσει τίποτα από τότε), η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική «κόστους - οφέλους» που βρίσκεται πίσω όχι μόνο από τις σημερινές τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και από το γεγονός ότι ακόμα και τώρα, παραμονές της έξαρσης στην εξάπλωση του κορονοϊού που προβλέπουν όλοι οι επιστήμονες, δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και τη διαχείριση των επιπτώσεων από την επιδημία.

Πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό στη χώρα - Στα 117 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Χτες ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό στη χώρα μας. Πρόκειται για τον 66χρονο από την Αμαλιάδα που νοσηλευόταν στο ΠΓΝ Πατρών, ο οποίος παρουσίασε σημαντική επιδείνωση στις 10/3, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, παρά τις θεραπευτικές παρεμβάσεις, χτες τα ξημερώματα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, χτες προστέθηκαν 18 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, φτάνοντας τα 117 στο σύνολο.

Τα 107 κρούσματα έχουν γνωστή επιδημιολογική σύνδεση, τα 82 ανήκουν σε εισαγόμενα κρούσματα, 25 είναι επαφές τους, ενώ 10 είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχει τεκμηριωθεί πηγή έκθεσης. Υπάρχουν ακόμη 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα που διερευνώνται.


Τριάντα τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων 3 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δύο έλαβαν χτες εξιτήριο (η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ).

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2.180 έλεγχοι, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι υιοθετήθηκαν τα ευρωπαϊκά κριτήρια ελέγχου και το επόμενο διάστημα «θα μετράμε μόνο τα σοβαρά κρούσματα».

Ο μέσος όρος ηλικίας των μέχρι τώρα κρουσμάτων, ανέφερε, «είναι μεγάλος, που όμως επηρεάζεται από το ηλικιακό γκρουπ των ταξιδιωτών στο Ισραήλ». Επανέλαβε το κάλεσμα για αυτοπεριορισμό στις ευπαθείς ομάδες, ενώ αναφερόμενος στην εποχική γρίπη είπε ότι «η παράλληλη κυκλοφορία της κάνει πιο δύσκολη την ταυτόχρονη επιτήρηση δύο νόσων». Καλύτερη εικόνα για την εξέλιξη της νόσου του κορονοϊού, είπε, θα υπάρχει τις επόμενες 2 - 3 βδομάδες.

Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκαν επίσης χτες με κυβερνητική απόφαση επιπλέον προληπτικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα εξής: Αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες. Αναστολή της λειτουργίας των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, καθώς και των κέντρων διασκέδασης για 15 μέρες. Ταυτόχρονα, στην ΠΝΠ που δημοσιοποιήθηκε χτες προβλέπεται αναβολή των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Προσπάθεια εξαπάτησης του λαού με «ξαναζεσταμένες» εξαγγελίες
Σε συνέχεια του προχτεσινού διαγγέλματος Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σε δήλωσή του χτες ανέφερε ότι «η μάχη θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες, κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη. 

Αγωνιζόμαστε έχοντας στην πρώτη γραμμή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, όσους εργάζονται στα εργαστήρια, όλους όσοι συνεισφέρουν στη δημόσια Υγεία και στην ιδιωτική».

Οι υγειονομικοί βέβαια όντως δίνουν πραγματικά τη μάχη στην πρώτη γραμμή, έχοντας ωστόσο να αντιμετωπίσουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, αναλώσιμα, μέτρα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό, τα τεράστια προβλήματα από τη χρόνια πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τις συνεχείς επικλήσεις στην «ατομική ευθύνη», στην πραγματικότητα δεν αφορούν στα αναγκαία μέτρα που πρέπει όλοι να αναλαμβάνουμε για την προσωπική μας υγιεινή, την τήρηση των επιστημονικών οδηγιών κ.ο.κ., αλλά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει την πολιτική που βάζει στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» την υγεία του λαού, τόσο σε «κανονικές» όσο και στις σημερινές έκτακτες ανάγκες.

Η ίδια πολιτική, με κριτήριο τις «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι τις λαϊκές ανάγκες, είναι αυτή που ακόμα και σήμερα υπαγορεύει τα όποια μέτρα παίρνονται να είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, τα οποία ταυτόχρονα ανοίγουν άλλες σοβαρές «τρύπες» (όπως π.χ. οι μετακινήσεις προσωπικού, η αναβολή των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κ.ά.).

Οι δε «έκτακτες» προσλήψεις που αναγγέλλει η κυβέρνηση είναι μια κοροϊδία: Οι 200 εποχιακοί υγειονομικοί δεν φτάνουν ούτε για να ανοίξουν τα 100 κλειστά δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ. Αντίστοιχα, η προχτεσινή εξαγγελία για «έκτακτες» προσλήψεις 2.000 επικουρικών αποτελεί «ξαναζεσταμένο φαγητό», καθώς ακούστηκε πρώτη φορά τον περασμένο Ιούλη, στον περιβόητο μετεκλογικό «φάκελο» του υπουργείου Υγείας, για τις τρέχουσες ανάγκες τότε, για τις έκτακτες τώρα...

Οσο για την προεκλογική «δέσμευση» περί πρόσληψης 2.500 μόνιμων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων (950 γιατροί και υπόλοιποι, κυρίως νοσηλευτές)... αυτή πια έχει χαθεί από τα ραντάρ!

Κι ενώ η κυβέρνηση ικανοποιεί τις αξιώσεις του κεφαλαίου με μια σειρά από νέες «διευκολύνσεις» (αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεων κ.τ.λ.), στο δημόσιο σύστημα Υγείας δίνει έκτακτη επιχορήγηση μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ!

Συνεχείς αγωνιστικές παρεμβάσεις των υγειονομικών
Σε αυτές τις συνθήκες, οι υγειονομικοί βρίσκονται επί ποδός διεκδικώντας τα αναγκαία μέτρα για να έχει αποτέλεσμα η μάχη που δίνουν για την προστασία της υγείας του λαού: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο με πρωτοβουλία του Σωματείου οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε έκτακτη συγκέντρωση και διαμαρτυρία στη διοίκηση του νοσοκομείου, στις 12 το μεσημέρι. Οπως επισημαίνουν, ενδεικτικό των τεράστιων ελλείψεων που παραμένουν είναι η νοσηλεία 2 κρουσμάτων στο «Θριάσιο» προχτές βράδυ σε κοινό θάλαμο (δεν υπάρχει θάλαμος αρνητικής πίεσης), τμήμα της Πνευμονολογικής. Μόλις 2 νοσηλεύτριες στη νυχτερινή βάρδια της εφημερίας είχαν στην ευθύνη τους 33 ασθενείς, εκ των οποίων οι 2 με κορονοϊό και ταυτόχρονα έπρεπε να υποδέχονται τις νέες εισαγωγές ασθενών.

Στο Νοσοκομείο «Αττικόν» πραγματοποιήθηκαν χτες με ιδιαίτερη επιτυχία η στάση εργασίας και η συγκέντρωση στην πύλη που είχε προκηρύξει το σωματείο, με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων της περιοχής και τη συμβολή της ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενημερώθηκαν ότι έχει δοθεί εντολή από σήμερα να σταματήσει και το 50% των πρωινών τακτικών ραντεβού σε όλα τα ιατρεία, το Σαββατοκύριακο θα έρθουν 8 αναπνευστήρες αποκλειστικά για τη ΜΕΘ και για την πιθανή ανάγκη εντατικής νοσηλείας πασχόντων από κορονοϊό. Οσο για τις ειδικές γονεϊκές άδειες είπε ότι θα δοθούν με τον όρο να εξασφαλίζεται το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας. Για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, παραπέμφθηκαν στην ειδική ομάδα των γιατρών και των λοιμωξιολόγων που έχουν και την ευθύνη της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου στις δεδομένες συνθήκες, οι οποίοι όμως τρέχουν ασταμάτητα και θα απαντήσουν μέχρι αύριο. Οσο για τις μάσκες και το λοιπό υλικό, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν χρειάζεται κατάχρηση... Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ανακοινώθηκε ότι αναμένονται περίπου... 15 νοσηλευτές μέχρι τη Δευτέρα. Το Σωματείο απαιτεί να ληφθεί «έκτακτη υπουργική απόφαση για μονιμοποίηση όλων των ήδη συμβασιούχων στα νοσοκομεία (επικουρικών, ΟΑΕΔ κ.λπ.) ως στοιχειώδες δικαίωμα αλλά και ανταμοιβή όλων αυτών που στήριξαν αλλά και θα στηρίξουν σε δυσμενείς συνθήκες τη δημόσια Υγεία. Αλλά και όσων έρθουν τώρα, να εγγυηθεί η συνέχιση της εργασίας τους».
,
Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» προχωρούν σήμερα σε νέα Γενική Συνέλευση.

Ριζοσπάστης   Παρασκευή 13 Μάρτη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου