Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ευκαιρία για απογείωση της εκμετάλλευσης με την τηλεργασία




Το «σύρμα» που έχει πέσει στην εργοδοσία από την κυβέρνηση για ξεσάλωμα σε βάρος των εργαζομένων, αξιοποιώντας την πανδημία του κορονοϊού, επιβεβαιώνεται από το καθεστώς που φαίνεται να παίρνει «σάρκα και οστά» και σε κλάδους όπως οι Τηλεπικοινωνίες, η Πληροφορική, το Χρηματοπιστωτικό κ.ά., που ενδείκνυνται για την καθιέρωση της λεγόμενης τηλεργασίας.

Μπορεί τέτοια μέτρα να παρουσιάζονται ως «διευκολυντικά» ή προστατευτικά για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, όμως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χάσουν από το οπτικό τους πεδίο τη «μεγάλη εικόνα», το τι επιδιώκει να κατοχυρώσει η εργοδοσία, αξιοποιώντας την «έκτακτη κατάσταση». Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα βήμα ελαστικοποίησης της εργασίας, διάλυσης εργασιακών σχέσεων και καθιέρωσης ενός «μοντέλου» που ακυρώνει το οποιοδήποτε συλλογικό δικαίωμα, ξεμοναχιάζοντας τον κάθε εργαζόμενο και βάζοντάς τον να εργάζεται από οπουδήποτε.

Η στόχευση της εργοδοσίας αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ενημερωτικό σημείωμα τράπεζας προς το προσωπικό, με το οποίο δείχνει και τη ...«θετική πλευρά» της πανδημίας: «Στον τραπεζικό χώρο έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να προσαρμοστούμε σε αυτό το μοντέλο (της τηλεργασίας). Μπορεί να ήρθε εσπευσμένα αλλά ας το υποδεχτούμε ως κάτι πρωτοπόρο», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα.


Ηδη μεγάλες εταιρείες στους κλάδους που αναφέραμε έχουν δώσει πελατολόγια στους εργαζόμενους, μαζί με διαταγές για το πώς θα δουλεύουν «από το σπίτι», αρπάζοντας την ευκαιρία για να καθιερωθεί το «μοντέλο»: «Δουλειά από όπου, για όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης».

***
 
Σύμφωνα μάλιστα με οδηγίες που μοιράζει μεγάλη εταιρεία του κλάδου στους εργαζομένους της, η «άδεια ειδικού σκοπού» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσαρμόζεται στα μέτρα της τηλεργασίας. Στις οδηγίες αυτές «παροτρύνονται» οι εργαζόμενοι - γονείς παιδιών, που, λόγω των κλειστών σχολείων, μένουν σπίτι να «επικοινωνήσουν με τον προϊστάμενό τους», ώστε να φτιάξουν πρόγραμμα εργασίας «εξ αποστάσεως». Δηλαδή: και η «άδεια ειδικού σκοπού» θα τρέχει, ροκανίζοντας μάλιστα την κανονική άδεια (μία μέρα κανονικής για κάθε τέσσερις ειδικής) και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν κανονικά. «Πάρτα όλα» για τις επιχειρήσεις!

Η εργοδοσία άλλου μεγάλου ομίλου «συστήνει» στους εργαζόμενους να αποφεύγουν όλα τα προσωπικά ταξίδια τις επόμενες βδομάδες. Μάλιστα, κάθε εργαζόμενος που παραβιάζει αυτήν τη σύσταση, όταν επιστρέψει, για 14 μέρες είτε θα εργάζεται από το σπίτι, είτε θα παίρνει υποχρεωτικά μέρες από την κανονική του άδεια, είτε θα παίρνει άδεια άνευ αποδοχών! Μιλάμε, δηλαδή, για μια διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε βάθος πολλών μηνών, και μάλιστα με υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών...

Αντίστοιχο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πιο συγκεκριμένες «κατευθυντήριες γραμμές» για την τηλεργασία. Οι οδηγίες είναι σαφείς: «Οι εργαζόμενοι θα απαντούν σαν να ήταν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ή του πελάτη, είτε αυτό αφορά τηλεφωνική κλήση είτε συνάντηση στο πλαίσιο των καθηκόντων τους». 
Επίσης, «οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται χωρίς διαταραχές ή αποσπάσεις στις κανονικές εργάσιμες ώρες...». Σε άλλη εταιρεία, ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους ότι θα τους γίνονται δοκιμαστικές βιντεοκλήσεις από τη διεύθυνση, ώστε να διαπιστωθεί ότι όντως βρίσκονται στα σπίτια τους!

Με βάση τα παραπάνω, και αν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «τα δυσκολότερα είναι μπροστά μας», φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι είναι μπροστά σε έναν νέο γύρο έντασης της ευελιξίας, με τις εταιρείες να διαμορφώνουν όπως θέλουν τις συνθήκες εργασίας, με εργαζόμενους που μπορεί π.χ. να αρρωσταίνουν, να παίρνουν «άδεια» αλλά να αναγκάζονται να εργάζονται κανονικά, αφού θα μπορούν και από το σπίτι...

* * *
 
Αρκετά διαφωτιστικό για τη στόχευση της εργοδοσίας, ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής, είναι άρθρο που υπογράφεται από στέλεχος μεγάλης εταιρείας, με αφορμή τον κορονοϊό, που, μεταφέροντας μεταξύ άλλων εμπειρία από το εξωτερικό, σημειώνει ότι η τηλεργασία προσφέρει μια σειρά από «πλεονεκτήματα».

Ως πλεονέκτημα π.χ. παρουσιάζεται το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν από οπουδήποτε: «Από ένα καφέ, από το σαλόνι του σπιτιού τους, ακόμα και από μια παραλία, μπορούν να ολοκληρώσουν τα καθημερινά τους tasks, χωρίς να μειώνεται η παραγωγικότητά τους», γράφει η αρθρογράφος.

Και επειδή ο εργαζόμενος θα είναι διαθέσιμος κάθε ώρα και στιγμή, από όπου κι αν βρίσκεται, έρχεται η αναφορά του άρθρου ότι «έχει διαπιστωθεί ότι το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί εφαρμόζοντας τηλεργασία». Προστίθεται ότι αυτή η διαδικασία έχει κι άλλα οφέλη, αφού η εταιρεία μειώνει τα κόστη λειτουργίας π.χ. για «δαπάνες για κτιριακές υποδομές». «Ταυτόχρονα, οι ομάδες της εταιρείας είναι πιο ευέλικτες και έτοιμες να εργαστούν από οπουδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοσή τους δεν επηρεάζεται από κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού. Ενα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η εταιρεία μπορεί να βρίσκει υποψήφιους εργαζόμενους από οπουδήποτε στον κόσμο, κι επομένως να καλύπτει ευκολότερα κάποια ανοιχτή θέση με τον σωστό άνθρωπο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το άρθρο δεν παραλείπει να καταγράψει και ...«κινδύνους» από την τηλεργασία, όπως αυτόν της «απώλειας ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής». Τι προτείνει, λοιπόν, η αρθρογράφος; «Οι εργαζόμενοι να έχουν ένα συγκεκριμένο μέρος μέσα στο σπίτι όπου θα εργάζονται μόνο από εκεί, όπως για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή ένα γραφείο»...


Δ. Π.
 
 
Ριζοσπάστης   Παρασκευή 13 Μάρτη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου