Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Να αποδοθούν στους συνταξιούχους παρακρατημένα ποσά από τον τρόπο φορολόγησης

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ερώτηση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των αναδρομικών συντάξεων, ζητώντας να λυθεί άμεσα η αδικία που υφίστανται οι συνταξιούχοι και να αποδοθούν τα παρακρατηθέντα ποσά από τον τρόπο φορολόγησης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Οικονομικών.

Αναλυτικά:

«Οι συνταξιούχοι πέρα από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων τους, που έχει επιπτώσεις στην επιβίωσή τους, αφού αναγκάζονται να τα βγάλουν πέρα για αρκετά χρόνια με τη προσωρινή σύνταξη, έρχονται στη δυσάρεστη θέση να ανακαλύψουν όταν βγαίνουν τα αναδρομικά τους ότι ποσά των αναδρομικών τους παρακρατούνται στο σύνολό τους ως φόρος με τον τρόπο που ο ΕΦΚΑ κάνει την εκκαθάριση.

Συγκεκριμένα συνταξιούχοι του Δημοσίου ενώ αναγκάζονται να ζουν επί 3 χρόνια με τις προσωρινές συντάξεις λόγω καθυστερήσεων στην έκδοσή τους, ζήτημα που δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι, αμέσως μετά αντιμετωπίζουν νέα προβλήματα.

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους "βαφτίζοντας" τις προκαταβολές της σύνταξης "αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά", όπως γράφει και στο σημείωμα, κατά την οριστική απονομή και εκκαθάριση της σύνταξης δεν τις θεωρεί αποδοχές από σύνταξη. Συνέπεια είναι ολόκληρο το ποσό των "καθυστερημένων" συντάξεων να το "θεωρεί" αναδρομικές συντάξεις και να εφαρμόζει σε ολόκληρο το ποσό παρακράτηση 20%, με πρακτικό αποτέλεσμα, ο συνταξιούχος …να δανείζει το κράτος με όχι ευκαταφρόνητα ποσά όπως φαίνεται από τους παρακάτω πίνακες.

Κατά την εκκαθάριση και τον υπολογισμό των αναδρομικών που πρέπει να τους αποδοθούν, ο ΕΦΚΑ ανάγει ως φορολογητέες αποδοχές (μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ …υγείας) το σύνολο συντάξεων στο ύψος της κανονιστικής-οριστικής για όλα τα έτη και όχι το επιπλέον τμήμα της σύνταξης που δεν έχει φορολογηθεί.

Η φορολογική αυτή βάση υπολογισμού, σε συνδυασμό με τη φορολόγηση από το 1ο ευρώ, οδηγεί σε υπέρογκα ποσά παρακρατούμενου φόρου από τον ΕΦΚΑ, μηδενικές πληρωμές αναδρομικών, ενώ αναγκάζει τους συνταξιούχους στην οικονομική ανέχεια, σε άσκοπη ταλαιπωρία και επιπλέον έξοδα προκειμένου να κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος προηγούμενων ετών για να λάβουν πίσω τα χρήματά τους με τη μορφή της επιστροφής, εφόσον λάβουν τη βεβαίωση αποδοχών όποτε και όταν αυτή βγει. Παρά το γεγονός ότι οι πρώην εργαζόμενοι και τώρα συνταξιούχοι απευθύνονται με email ή τηλεφωνικώς, δεν υπάρχει πληροφόρηση, αλλά ούτε ραντεβού μπορούν να κλείσουν λόγω κορονοϊού.

Επειδή οι καθυστερήσεις οριστικής συνταξιοδότησης αφορούν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων χρειάζεται να δοθεί άμεση λύση.

Αναφέρουμε παράδειγμα συνταξιούχου που από το τέλος Δεκεμβρίου 2017 μέχρι τον Νοέμβριο 2020 ήταν με προσωρινή σύνταξη. (Ελένη Γεωργάρα, εργαζόμενη στο Δημόσιο 34 χρόνια ως ΠΕ. Αποχώρησε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα ως τρίτεκνη μητέρα.  Το ποσό που κανονίστηκε με το υπ. αριθμ. 36118/2018/28/9/2020 έγγραφο του e-ΕΦΚΑ /Α΄Δ/νση Απονομής Συντάξεων & Εφάπαξ Δημ. Τομέα είναι στα 968,19 μεικτά (910,10 ευρώ καθαρά προ φόρου). Δηλαδή η σύνταξή της κανονίστηκε ύστερα από τρία χρόνια περίπου.

Όλο αυτό το διάστημα των τριών ετών έπαιρνε 742 ευρώ. Έπρεπε λοιπόν να πάρει  επιπλέον αναδρομικά τη διαφορά που προκύπτει από τα παραπάνω για 34 μήνες. 

Σύμφωνα  όμως με το ενημερωτικό σημείωμα του Νοεμβρίου 2020, επί 7.723 ευρώ αναδρομικών μεικτά μετά την αφαίρεση 1.977 ευρώ για την περίθαλψη, επιβλήθηκε φόρος 5.746 ευρώ και έμειναν 0,30 λεπτά καθαρά αναδρομικά. Έχει υπολογιστεί ότι λάμβανε τη σύνταξη εξ αρχής για 34 μήνες, δηλαδή τα 910 ευρώ και φορολογείται σαν αναδρομικά το συνολικό ποσό που προκύπτει 910Χ34 με 18,57% από το πρώτο ευρώ και όχι η διαφορά που προκύπτει από την προκαταβολή της σύνταξης που λάμβανε για τρία χρόνια.

Τελικά, όπως φαίνεται από τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλει η φορολογούμενη (επισυνάπτονται πιο κάτω) για κάθε έτος ξεχωριστά (2018, 2019, 2020), από τα 5.746 ευρώ που παρακρατήθηκαν το Νοέμβρη του 2020 σαν φόρος για αναδρομικά, πρέπει να επιστραφούν στη συνταξιούχο περίπου …4.730 ευρώ.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας με όλη αυτή την αλχημεία που εφαρμόζεται με τα "αχρεωστήτως καταβληθέντα" και σας ρωτάμε αν αυτή η διαδικασία είναι "δανεισμός" ή πρόκειται για κλοπή;

Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση της ΑΑΔΕ για το θέμα. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις αναφορές:

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις της ΑΑΔΕ για το Ε1:

Ε: Έχω εισπράξει αναδρομικά συντάξεων. Πώς θα τα δηλώσω; Α: Τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12.

Λίγες οδηγίες που επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα φορολογικά είναι λυμένο και επομένως, είναι τελείως παράλογο ο ΕΦΚΑ να κάνει παρακράτηση φόρου επί του συνόλου των αναδρομικών σε ένα έτος και ενισχύει ότι τελικά με αυτό τον τρόπο επί της ουσίας το κράτος "δανείζεται" από το συνταξιούχο. 

Οδηγίες ΑΑΔΕ για το Ε1 ("βιβλιαράκι"):

"Οι κάθε είδους καθαρές αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές, αποζημιώσεις, συντάξεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2019 σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης, καθώς και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις είτε αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, φορολογούνται στα έτη που ανάγονται, καθόσον χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα δηλωθούν με συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν".

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, αν προτίθεται να λύσει άμεσα την αδικία που υφίστανται οι συνταξιούχοι και να αποδοθούν τα παρακρατηθέντα ποσά από τον τρόπο φορολόγησης».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου