Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Λαϊκή απάντηση στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

 

 Του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ

Στη διεθνή σκηνή παρατηρείται ιδιαίτερη κι έντονη κινητικότητα. Η αμερικανοΝΑΤΟική μηχανή προχωράει σε πολλά μέτωπα. Η Κίνα διεισδύει σε νέους στρατηγικούς χώρους, με το νέο «Δρόμο του Μεταξιού». Το ευρωατλαντικό μπλοκ στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ουκρανία αντιπαρατίθεται με τα συμφέροντα της Ρωσίας και η περιοχή μετατρέπεται σε πολύ «θερμή εστία». Οι θέσεις της ΝΑΤΟικής Τουρκίας για αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ, για το Βόσπορο, μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου».

Επιβεβαιώνεται η ανάλυση του ΚΚΕ ότι σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και ο κίνδυνος γενικευμένων στρατιωτικών αναμετρήσεων με θύματα τους λαούς είναι υπαρκτός.

Οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, συνεργάζονται και συγκρούονται για περισσότερα οφέλη, η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις διατηρείται για μακρά περίοδο.

Η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί στην περιοχή. Αμφισβητεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών. Αξιοποιεί τα «παζάρια» με τις ΗΠΑ και την ΕΕ που επιδιώκουν να κερδίσουν την Τουρκία στο «δυτικό στρατόπεδο», να τραβηχθεί από την επιρροή της Ρωσίας, να ισχυροποιηθεί το ΝΑΤΟ. Η προώθηση των στρατηγικών σχέσεων με την Τουρκία αποτελούν την ουσία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της επίσκεψης των προέδρων της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες απ’ αυτήν, υπηρετεί τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων των οικονομικών ομίλων, βαθαίνει την εμπλοκή της στα πολιτικοστρατιωτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Πατάει στο «στρατηγικό διάλογο» που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους Αμερικανούς και ετοιμάζει την αναβάθμιση της επικίνδυνης συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις. Διαθέτει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για την άσκηση «Defender Europe», της «πρόβας πολέμου» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κατά της Ρωσίας.

Με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, η κυβέρνηση συμμετέχει σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, στέλνει πυραύλους «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία.

Οι συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, η διεκδίκηση ρόλου στη Λιβύη, που γίνεται αγώνας δρόμου για το «μοίρασμα της λείας», οξύνουν τους ανταγωνισμούς, δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας αποβλέπουν στη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο προς όφελος αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών κι αυτό θα τροφοδοτήσει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων. Οι συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) μέσω ΝΑΤΟ και του Ελσίνκι (1999) μέσω της ΕΕ, επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη, αναγνωρίζουν «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο και «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές», συνιστούν απαράδεκτους συμβιβασμούς που αφορούν τα ίδια τα σύνορα, υπηρετούν το στόχο της συνεκμετάλλευσης που συνδέεται με την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Ο λαός μας έχει τη δύναμη να δώσει αποφασιστική απάντηση, να δυναμώσει την πάλη κατά της επικίνδυνης πολιτικής της εμπλοκής, για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και την εξουσία του και να διαμορφώσει τους όρους για να περάσει η εξουσία στους παραγωγούς του πλούτου, να αποδεσμευτεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να οικοδομηθούν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς.

Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου