Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Αντί για ενίσχυση του εμβολιασμού η κυβέρνηση καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό»

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
 

Την αγανάκτηση στους εργαζόμενους στις μονάδες Υγείας και Φροντίδας ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, η οποία - αντί για την ενίσχυση του αναγκαίου εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων για την αντιμετώπιση της πανδημίας - καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και ανοίγει τον δρόμο για αναστολή εργασίας και απολύσεις, αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Οπως σημειώνει, με την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό «γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση του 4ου κύματος της επιδημίας, αφού, για άλλη μια φορά, τα υγειονομικά πρωτόκολλα "προσαρμόσθηκαν" στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και μεταφορικών ομίλων».

Με την επίκληση, τονίζει, «της "ατομικής ευθύνης" για την αντιμετώπιση της επιδημίας, προσπαθούν να κρύψουν τις κυβερνητικές ευθύνες για το ότι το πρόγραμμα για τον εμβολιασμό των φιλοξενούμενων στους οίκους ευγηρίας ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, 7 μήνες μετά την έναρξή του, το πρόγραμμα για τους εμβολιασμούς κατ' οίκον, όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ενώ το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 35 Κέντρα Φιλοξενίας παραμένουν ανεμβολίαστοι».

Αντί, επισημαίνει, «για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και Πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, "στοχοποιούμαστε" οι εργαζόμενοι που για 17 ολόκληρους μήνες - μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες - δίνουμε τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την υγεία των λαϊκών οικογενειών».

Μας στοχοποιούν, υπογραμμίζει, «για την εξάπλωση της επιδημίας για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει, ότι δηλαδή βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών».

Ταυτόχρονα, προσθέτει, «είναι τουλάχιστον προκλητικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δήθεν εξάντλησε τα μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, ενώ η αλήθεια είναι ότι σε ελάχιστες μονάδες έγινε προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και απαντήθηκαν τυχόν απορίες ή και ενδοιασμοί και την ίδια στιγμή οι κυβερνητικές παλινωδίες, αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα αναπαρήγαγαν τον φόβο και τη διστακτικότητα που είναι αναμενόμενο να υπάρχει σε ένα τμήμα των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικό είναι, συμπληρώνει, «ότι αντί να γίνουν επείγουσες προσλήψεις γιατρών Εργασίας για να αξιοποιηθούν για την ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο και μετεμβολιαστική παρακολούθηση των εργαζομένων καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας, επιβάλλεται μόνο η υποχρέωση επίδειξης της εμβολιαστικής κατάστασης των εργαζομένων συνολικά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».

Το Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου διεκδικεί:

  • Να μην περάσουν οι διαχωρισμοί εργαζομένων, η αναστολή εργασίας και οι απολύσεις.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις, επέκταση των ΣΔΙΤ και συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας.
  • Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Να επιταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες και να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τις σχολές.
  • Αμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχή ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, καταλήγει το Σωματείο, «συμμετέχουμε στην πανελλαδική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 11 π.μ.».

  • Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την αποχή απ' όλες τις διαδικασίες «αξιολόγησης», «για να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών, για να αποτρέψουμε τις μισθολογικές ανισότητες και τη λογική των "μπόνους", τις δυσμενείς υπηρεσιακές μεταβολές, τις απολύσεις, τον διαχωρισμό, την ομηρία και τη διάσπαση των συναδέλφων».
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου