Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Να αντιπαρατεθούμε με την πολιτική που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ


 
 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ενόψει του 19ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, παρουσία και εκπροσώπων φορέων και σωματείων.

Οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος που έφυγαν από τη ζωή στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνδιάσκεψη. Στους βετεράνους του κινήματος και της ΕΔΥΕΘ Μάγδα Μητρογώγου και Γιώργο Φαρσακίδη, αλλά και στους νεότερους, τον Βαγγέλη Κρομμύδα και τον Γιώργο Γιαρμά, που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή. Στη μνήμη τους κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Εισηγητικά ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στον απολογισμό δράσης που έγινε μέσα από τις συνελεύσεις - συσκέψεις των Τοπικών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης και την ανάγκη το επόμενο διάστημα να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στους εργαζομένους, τις γυναίκες, τη νεολαία.

Όπως είπε, «χρειάζεται να ενημερώνουμε πλατιά το λαό, να αποκαλύπτουμε την ουσία των εξελίξεων, να αντιπαρατεθούμε αποφασιστικά με ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με την πολιτική της κυβέρνησης και των ευρωατλαντικών κομμάτων, που ευθύνονται για το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις που είναι κοντά μας, να φτάσουμε όμως και σε νέες, να ενταχθούν στην πάλη του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος». Και τόνισε ότι «η δυνατότητα που έχει ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις περνά μέσα από το δυνάμωμα της πάλης του. Τα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις, όπως η λεγόμενη αντιμετώπιση του βίαιου ριζοσπαστισμού, δείχνουν το φόβο τους απέναντι στην άνοδο των λαϊκών αγώνων ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, που ξόδεψε πέρυσι 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς την ίδια στιγμή που τα συστήματα Υγείας παντού κατέρρεαν, που δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν νερό, στοιχειώδη διατροφή και μέσα επιβίωσης».

Επίσης αναφέρθηκε στο πλαίσιο που χαρακτηρίζει και διαμορφώνει τις σύγχρονες εξελίξεις με το βάθεμα των επαναλαμβανόμενων όλο και συχνότερα οικονομικών κρίσεων του καπιταλιστικού συστήματος, την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και συγκρούσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα κράτη, αναδεικνύοντας ότι «η διαπάλη που διεξάγεται με οικονομικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα, εκφράζεται με "τοπικούς" πολέμους, με αύξηση και εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών, με αλλαγή στρατιωτικών δογμάτων. Δυναμώνει ο κίνδυνος ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Στάθηκε στο ενδιαφέρον των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη χώρα μας που, όπως είπε, έχει να κάνει με τη γεωστρατηγική της θέση και την προσπάθεια να ανακοπεί η κινεζική και ρωσική διείσδυση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. «Στην περιοχή μας συγκρούονται οι οικονομικοί και στρατιωτικοί σχεδιασμοί των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με τον "Νέο Δρόμο του Μεταξιού" της Κίνας, αλλά και με την οικονομική και στρατιωτική επέκταση της Ρωσίας στην περιοχή, στη Συρία και όχι μόνο.

Η ελληνική αστική τάξη και τα κόμματα που την υπηρετούν, στο πλαίσιο της προώθησης του στόχου της "γεωστρατηγικής της αναβάθμισης" και τη συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας από την κλοπή χωρών και λαών, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διευρύνει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση συνάπτει νέες συμφωνίες. Είναι χαρακτηριστική η ανανέωση για πέντε χρόνια της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, με προοπτική μετά να παραμείνει σε ισχύ επ' αορίστου, όπως και η συνέχιση του 3ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που βάζει σε μεγάλους κινδύνους το λαό μας. Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας για τις βάσεις, το Γενάρη του 2020, η κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων, όχι μόνο την ανανεώνει, αλλά τη διευρύνει και την ενισχύει.

Δίπλα στις βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και της Αλεξανδρούπολης δημιουργούνται και νέες:

- Στον Έβρο - στο στρατόπεδο "Γιαννούλη" στην Αλεξανδρούπολη.

- Στην Πιερία - στο Πεδίο Βολής του Λιτόχωρου.

- Στη Θεσσαλία - στο στρατόπεδο "Γεωργούλα" στη Νέα Ιωνία Βόλου και

- στη ναυτική βάση της Σούδας, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη περισσότερων μονάδων και μέσων του αμερικανικού Ναυτικού.

Στην πράξη όλες οι μονάδες και υποδομές του Ελληνικού Στρατού μπαίνουν υπό άμεσο αμερικανοΝΑΤΟικό έλεγχο και μαζί με τις υποδομές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εντάσσονται σε ενιαίο σχεδιασμό.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η Ελληνογαλλική Συμφωνία. Δεν έχει σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιχείρησαν η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία να πείσουν το λαό. Αντίθετα, έχει να κάνει με την παραπέρα στρατιωτική αυτονόμηση της ΕΕ, την ενίσχυση της γαλλικής έμπνευσης Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών αναδιατάξεων. Η Συμφωνία ανοίγει το δρόμο για νέες αποστολές Ελλήνων στρατιωτικών εκτός συνόρων, για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μια σειρά περιοχές, από τη Ζώνη του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική έως τις παρυφές του Ινδο-Ειρηνικού. Η χώρα μας καλείται να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή στο Μάλι και στα Στενά του Ορμούζ, στοχεύοντας στο Ιράν και στην παρουσία της Κίνας.

(...) Για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου μπαίνουν σε θανάσιμο κίνδυνο η ζωή και η ασφάλεια του ελληνικού λαού και πρέπει να σημάνει πανστρατιά για την αποτροπή τους. Χρειάζεται να επιμείνουμε, να εξηγούμε, να αποκαλύπτουμε τι σημαίνει αυτό. Ότι η Ελλάδα γίνεται ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και ταυτόχρονα στόχος αντιποίνων. Τι σημαίνει για το λαό μας αυτή η εμπλοκή».

Και τόνισε ότι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις ο λαός μας, όλοι οι λαοί πρέπει να υψώσουν τη δική τους σημαία για την κοινωνική τους απελευθέρωση, ενάντια στην εκμετάλλευση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, ενάντια στη φτώχεια, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, για τη συνεργασία, τη φιλία και τη συναδέλφωση των εργαζομένων και όλων των λαών του πλανήτη.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός σχετικά με το πώς θα δυναμώσει η παρέμβαση του φιλειρηνικού κινήματος το επόμενο διάστημα.

Στη συνδιάσκεψη παραβρέθηκε και χαιρέτισε τις εργασίες ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης. Επίσης ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στην προώθηση των κυβερνητικών και ευρωατλαντικών σχεδιασμών. Χαιρέτισαν επίσης εκ μέρους της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΝΙΘ) η Έλσα Αβραμίδου, μέλος του ΔΣ, ο Βασίλης Τσιναρίδης από την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, ενώ παραβρέθηκε ο Χαρίλαος Γιαταγάνας, γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά. 

 







902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου