Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Στο απυρόβλητο η αστυνομική βία και αυθαιρεσία

 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στοχοποίηση των Ρομά αντί για κοινωνική ένταξη

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Την ώρα που η αστυνομική αυθαιρεσία «πυροβολεί» στηριζόμενη στο θεσμικό πλαίσιο και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Π. Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε μέτρα «αναβάθμισης» της αστυνομικής δράσης. Τα μέτρα αφήνουν στο απυρόβλητο την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, ενώ φαίνεται πως η κυβέρνηση επιλέγει τη στοχοποίηση των Ρομά αντί της κοινωνικής τους ένταξης. 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε, τα «σπασμένα» του φόνου του 18χρονου Ρομά, Νίκου Σαμπάνη, που έγινε πριν λίγες μέρες, θα τα πληρώσει μόνο η ηγεσία της Άμεσης Δράσης, την ώρα που οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί φέρεται να παράκουσαν εντολές και να αψήφησαν κανόνες εμπλοκής, αλλά εξακολουθούν να «στηρίζονται», σύμφωνα και με σχετικές του δηλώσεις, από τον υπουργό, χωρίς να έχει υπάρξει ούτε μια τυπική διαθεσιμότητα.

Επίσης, το υπουργείο άδραξε την ευκαιρία για «εφοδιασμό καμερών» στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ και των περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, το κατασταλτικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. παραμένει το ίδιο και χειρότερο, ενώ η κυβέρνηση μέσω του υπουργού της υπόσχεται: «Ασφάλεια για Όλους! Ασφάλεια Παντού»!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με διαρροές σε ΜΜΕ, στο πόρισμα, που είχε παραγγείλει ο Π. Θεοδωρικάκος στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για το αιματηρό περιστατικό στο Πέραμα με το θάνατο του 18χρονου από τα πυρά των αστυνομικών, το οποίο του παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τις 32 από τις 38 σφαίρες τις έριξαν τρεις αστυνομικοί από τους εφτά που βρίσκονταν στο σημείο της ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, υπήρξε κακός συντονισμός, ελλιπής εικόνα, έλλειψη εκπαίδευσης στη διαχείριση, αλλά και αναφορές για αδυναμία του κέντρου επιχειρήσεων.

Σε σχετική δήλωση του υπουργού φαίνεται η ...δυσαρέσκειά του για την αστυνομική διαχείριση του αιματηρού περιστατικού στο Πέραμα, αφού αναφέρει πως «η κοινή γνώμη ασφαλώς είναι προβληματισμένη με όσα διαδραματίστηκαν, με εντολές που δόθηκαν για λήξη της καταδίωξης, με αλλεπάλληλες διαρροές εσωτερικών επικοινωνιών της Άμεσης Δράσης, με την έλλειψη συντονισμού». Γι' αυτό, θα υπάρξει πλήρης αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας της Άμεσης Δράσης και ακριβής περιγραφή των επιχειρησιακών σχεδίων και των καθηκόντων που αντιστοιχούν στους αστυνομικούς. «Ξεκαθαρίζεται» ότι δεν μπορεί να διακόπτεται καμία καταδίωξη και έρευνα ατόμων που ελέγχονται για παραβατική και παράνομη συμπεριφορά και δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε περιοχές και ομάδες υψηλής παραβατικότητας. Επίσης, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε οι κατ' επάγγελμα κλοπές να μετατραπούν σε κακούργημα και η παραβατική συμπεριφορά καταδιωκόμενων να μην τιμωρείται απλά για παράβαση διατάξεων του ΚΟΚ, να προβλεφθούν αυστηρότερες ποινές και η έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, θα υπάρξει διασφάλιση της συνεχούς επανεκπαίδευσης του συνόλου των αστυνομικών με προτεραιότητα τους αστυνομικούς που υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙΑΣ, τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο, όσο και στην επικοινωνία με τους πολίτες και τη γνώση των νόμων. Ψηφιοποίηση του Κέντρου Επιχειρήσεων, αλλαγές στη διάταξη δυνάμεων και στην ηγεσία της Άμεσης Δράσης, ενώ σε θεσμικό επίπεδο προωθείται τους επόμενους τρεις μήνες το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των αστυνομικών της χώρας.

Επιπλέον, σήμερα στη μία τα ξημερώματα αστυνομικός των ΟΠΚΕ πυροβόλησε την ώρα που δύο άτομα πραγματοποιούσαν διάρρηξη σε φαρμακείο στον Αγ. Δημήτριο. Ο αστυνομικός μένει στην απέναντι πολυκατοικία και φέρεται να πυροβόλησε τέσσερις φορές για εκφοβισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σφαίρες φέρεται να κατέληξαν στην τζαμαρία του φαρμακείου, όπου προσπαθούσαν να μπουν οι διαρρήκτες, αλλά και σε ένα παρκαρισμένο ΙΧ. Οι δράστες διέφυγαν, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός κατοίκου και σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί οπλοχρησίας.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου