Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Τα νοσοκομεία λειτούργησαν χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων


Η πρόσβαση σε αυτά περιορίστηκε λόγω της ανυπαρξίας υποδομών καθαρισμού

 

Η είσοδος του Νοσοκομείου ΚΑΤ στις 25 Γενάρη
Η είσοδος του Νοσοκομείου ΚΑΤ στις 25 Γενάρη
Στον εξωραϊσμό της πραγματικότητας επιμένει η κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη να επιμένει ότι όλα πήγαν καλά και τα όποια προβλήματα περιορίστηκαν σε «νοσοκομεία που βρίσκονταν στα βόρεια προάστια, στο Παίδων Πεντέλης και το "Σισμανόγλειο", ως προς τη δυνατότητα εισόδου», ενώ «τα νοσοκομεία που εφημέρευαν δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός του "Σωτηρία", όπου υπήρξε μια δυσλειτουργία»...
 
Στο «Παμμακάριστος»

Στο κέντρο της Αθήνας, στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος», τη Δευτέρα 24 Γενάρη μόνο δύο ειδικευμένες παθολόγοι κατάφεραν να μεταβούν στο νοσοκομείο, σηκώνοντας όλο το βάρος της παρακολούθησης και ευθύνης για τη νοσηλεία δεκάδων ασθενών της Παθολογικής κλινικής, οι οποίοι ήταν μοιρασμένοι σε ...5 πτέρυγες.

«Δεν υπήρξε ενημέρωση στους εργαζόμενους πώς θα δουλέψουμε. Δεν υπήρξε μέριμνα για την ασφαλή μεταφορά ούτε του προσωπικού, ούτε των ασθενών από και προς το "Παμμακάριστος"», καταγγέλλει η μια από τις δύο παθολόγους, η οποία έκανε τη μια βάρδια μετά την άλλη.

Την Τρίτη 25 Γενάρη, ο συνολικός αριθμός ασθενών ήταν 55, εκ των οποίων 3 διασωληνωμένοι σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και 4 σε υποστήριξη με συσκευή high flow. Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ, ούτε εντατικολόγους.

Μετά από δύο μέρες, με δεκάδες επείγοντα περιστατικά να περιμένουν στόλο και πληρώματα του ΕΚΑΒ που εξίσου είχαν εγκλωβιστεί στους κεντρικούς οδικούς άξονες, την Τετάρτη 26 Γενάρη, μέρα εφημερίας, «ήταν αναμενόμενη η αύξηση στις προσελεύσεις, έφτασαν πολλά περιστατικά. Ολα σε βαριά κατάσταση. Το ΕΚΑΒ έφερνε το ένα φορείο μετά το άλλο». Ο συνολικός αριθμός των ασθενών ανέβηκε στους 73, οι 3 διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ στην υποτυπώδη ΜΑΦ του νοσοκομείου και 5 είναι σε υποστήριξη αναπνοής με high flow, ενώ μετακινήθηκε μια ειδικευμένη ιδιώτης γιατρός από εμβολιαστικό κέντρο.

Υπενθυμίζεται ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου κρίνει ως ασφαλή αριθμό νοσηλευομένων στην Παθολογική κλινική έως 45 ασθενείς. Με εντολή του υπουργείου Υγείας και της ΥΠΕ, αυθαίρετα χωρίς επιπλέον προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, τα παθολογικά κρεβάτια σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε 110!

«Ξεκίνησα νωρίς το πρωί να κάνω επισκέψεις στους 75 ασθενείς που νοσηλεύονται σε 5 διαφορετικές πτέρυγες, στις 8 το βράδυ δεν είχα προλάβει να τους δω όλους. Αυτή η κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα του "κακού καιρού" ή κάποιας "αστοχίας". Εξάλλου και με λιακάδα, πάλι 4 παθολόγοι είμαστε για δεκάδες παθολογικά περιστατικά, περιστατικά COVID, για τα επείγοντα. Η υποστελέχωση του νοσοκομείου είναι δραματική και επικίνδυνη», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ενώ τη χαριστική βολή έδωσε και η οδηγία για την 5θήμερη καραντίνα. «Ο ένας μετά τον άλλο οι συνάδελφοι βγαίνουν θετικοί στα τεστ, όπως σε όλα τα νοσοκομεία, και γυρνούν στην 5η μέρα με θετικό τεστ και ήπια συμπτώματα (κόπωση κ.ά.)».

Στο ΚΑΤ

Το χρονικό του προαναγγελθέντος... αποκλεισμού καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ.

«Καμιά δικαιολογία για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού, προνοητικότητας και ενδιαφέροντος για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ΚΑΤ και κυρίως την εξασφάλιση της ακεραιότητας της υγείας και της ανάπαυσης των εργαζομένων (...)

Τι κι αν υπήρχε η εμπειρία από τον περσινό χιονιά, που αποκάλυψε τα υποτιθέμενα "τρωτά σημεία" και βάσει όσων έλεγαν τότε τα κρατικά επιτελεία, "ήταν ένα πάθημα που μας έγινε μάθημα" (...).

Τι κι αν το Σωματείο πολύ έγκαιρα και αναλυτικά εξέθεσε με επιστολή του στον διοικητή όλα όσα έπρεπε να προβλεφθούν, παίρνοντας υπόψη τα όσα μπορούν να συμβούν σε ένα νοσοκομείο παλαιάς κατασκευής χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της ανάληψης των ανάλογων εργασιών από ιδιώτες».

Και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ζητήσαμε: 1. Στην περίπτωση που ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος δεν θα κινηθεί έως τη στάση ΚΑΤ, να εξασφαλιστεί η μεταφορά εργαζομένων από και προς τον πλησιέστερο σε λειτουργία σταθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί η εναλλαγή των βαρδιών σε όλο το 24ωρο και η λειτουργία των τμημάτων.

2. Παρέμβαση της Διοίκησης στους όμορους δήμους και στην Περιφέρεια Αττικής για ρίψη αλατιού τόσο στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων του Νοσοκομείου όσο και στους δρόμους και τα πεζοδρόμια που οδηγούν στο Νοσοκομείο. Να διασφαλιστεί η άμεση διάνοιξη των οδών σε περίπτωση χιονόπτωσης, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ασφαλή πρόσβαση εργαζομένων και ασθενών.

3. Να υπάρξει πρόβλεψη για σίτιση και ανάπαυση των εργαζομένων, αν παρ' όλα αυτά δεν θα είναι δυνατή η εναλλαγή βαρδιών.

4. Να διασφαλιστεί η επαρκή θέρμανση σε όλους τους χώρους - κτίρια του Νοσοκομείου σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης.

Εγιναν: Από το μεσημέρι της πρώτης μέρας τέλειωσε το αλάτι που προμήθευσε ο δήμος το Νοσοκομείο. Η χρήση αλατιού αποσκλήρυνσης προφανώς και δεν μπορεί να αποτελεί ...επιτελική απόφαση. Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού οι απομακρύνσεις του χιονιού από τις εισόδους και το εσωτερικό του Νοσοκομείου από μηχανήματα στις δύο πρώτες μέρες της χιονόπτωσης. Αποτέλεσμα σχεδόν απροσπέλαστη η οδός Νίκης και Κοραή. Δεκάδες οχήματα εργαζομένων εγκλωβισμένα στα parking του Νοσοκομείου ακόμα και σήμερα (27/1) (...)».

Και καταλήγει: «Το Νοσοκομείο λειτούργησε χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων που παρέμειναν στο πόστο τους για 2-3 ακόμα και 4 βάρδιες συνεχόμενα, χάρη στους εργαζόμενους που σ' αυτές τις συνθήκες περπάτησαν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο χώρο, χάρη στους εργαζόμενους που εργάστηκαν διπλά προκειμένου να φροντίσουν τη σίτιση όλων όσοι αποκλείστηκαν στο Νοσοκομείο, σε όσους έσπευσαν όποτε απαιτήθηκε, ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εργασία τους.

Απαιτούμε:

  • Να διατεθούν όλα τα απαραίτητα υλικά, μέσα και κονδύλια, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται κάθε φορά η ασφαλής μεταφορά των εργαζομένων και η απρόσκοπτη πρόσβαση ασθενών στο Νοσοκομείο, βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και είναι εξαιρετικά πιθανό σε σύντομο χρονικό διάστημα να ζήσουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες.
  • Αμεσα να αποκατασταθούν όλα τα προβλήματα θέρμανσης.
  • Να αμειφθεί ως αργία κάθε βάρδια που πραγματοποιήθηκε τις μέρες αυτές και να δοθούν τα ανάλογα ρεπό ανάπαυσης».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου