Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

«Μομφή» για την κυβέρνηση, αλλά «μαξιλάρι» στην αντιλαϊκή στρατηγική

 

Eurokinissi

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. Ως αφορμή για την επιλογή του ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε την διογκωμένη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο λαό για τις εξελίξεις στην πανδημία, τις μεγάλες ελλείψεις υποδομών και τις αντίστοιχες καταστροφές του πρόσφατου χιονιά καθώς και την εξέλιξη της μεγάλης ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα.

Είναι προφανές ότι με την πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως ο «νέος σωτήρας» την ίδια στιγμή που στην ουσία στηρίζει και έχει βάλει την σφραγίδα του και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετεί και η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία ευθύνεται για όλα όσα αγανακτεί και οργίζεται ο λαός μας.

Αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης, η συνεδρίαση της Ολομέλειας - που είχε πρόγραμμα τη συζήτηση του «αναπτυξιακού» νόμου - διακόπηκε, όπως προβλέπει ο κανονισμός, προκειμένου σήμερα στις 6 το απόγευμα να ξεκινήσει τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Για «πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά» μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, όπως και για «τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές, στην πανδημία, στον χιονιά». Το πεδίο αντιπαράθεσης θα μεταφερθεί στο ποιος είναι ο ικανότερος και αποτελεσματικότερος διαχειριστής της ίδιας στρατηγικής καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση οτι μπορεί αυτή να υλοποιείται, να στηρίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και να υπηρετεί και τις λαϊκές ανάγκες. Βεβαίως το έργο αυτό ο λαός το έχει ξαναδεί πολλές επαναλαμβανόμενες φορές.

Αλλωστε το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν οι λεόντειες συμβάσεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους έχουν παραχωρηθεί οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η «απελευθέρωση» της Ενέργειας που άφησε πάλι ξεπαγιασμένα τα λαϊκά σπίτια, η αντιμετώπιση των υποδομών και μέτρων προστασίας της ζωής του λαού ως «κόστους» για το αστικό κράτος, η εμπορευματοποίηση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας, και όλα τα υπόλοιπα που οι συνέπειές τους για τον λαό «έλαμψαν» σε μία ακόμα κακοκαιρία.

Επιχειρώντας να βγάλει όλα αυτά από το «κάδρο» και να τα αποδώσει στην ανικανότητα της ΝΔ ...να βγάλει συμπεράσματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «τίποτε θετικό και καλό δεν μπορεί η πλειοψηφία να περιμένει από τη σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό (...) Δεν μπορούν και δεν θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα και τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη», καλώντας μάλιστα «όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το "παρών" στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη».

Σίγουρα η παρέμβαση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται και με την προσπάθεια να κατοχυρώσει το ρόλο του στο χώρο της λεγόμενης σοσιαλδημοκρατίας στον «ανταγωνισμό» του με το ΚΙΝΑΛ.

Δεν προκαλεί βέβαια εντύπωση που μια τέτοια «πάσα» έσπευσε να την αρπάξει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σπεύδει χτες να αναγάγει την όλη υπόθεση σε δικομματική κοκορομαχία με βάση τις διαχειριστικές ικανότητες και τα πεπραγμένα καθενός τους για το κεφάλαιο, λέγοντας ότι στη συζήτηση στη Βουλή οι πολίτες «θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει», σε όλα τα ζητήματα, όπως και για την κακοκαιρία, προετοιμάζοντας για άλλον ένα γύρο κυβερνητικής υποκρισίας και προκλητικών δικαιολογιών.

Εδωσε άλλωστε μια τέτοια «γεύση» λέγοντας με θράσος ότι «ο πήχης των απαιτήσεων είναι πιο ψηλά από το αποτέλεσμα της διαχείρισης που υπήρξε» (!) και ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης «είναι συνεχώς να βελτιωνόμαστε και να φτάσουμε σε ένα επίπεδο θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές, που θα είναι αντίστοιχο και των δικών μας απαιτήσεων», όταν ο λαός έχει νιώσει στο πετσί του (με πλημμύρες, φωτιές κ.λπ.) ότι τέτοια μέτρα δεν είναι στις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου