Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

«Κουρέλι» ξανά τα ευρωατλαντικά παραμύθια που αναπαράγονται με αφορμή την Ουκρανία

 

«ΕΚΘΕΣΗ» - ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Για «ανεπίλυτη σύγκρουση» στην Κύπρο κάνει λόγο μεταξύ άλλων η έκθεση. Με αυτούς η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί... παλεύουν ενάντια στην επαναχάραξη των συνόρων!
Για «ανεπίλυτη σύγκρουση» στην Κύπρο κάνει λόγο μεταξύ άλλων η έκθεση. Με αυτούς η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί... παλεύουν ενάντια στην επαναχάραξη των συνόρων!
Στη συζήτηση για την έκθεση της Επιτροπής του 2021 «για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ», στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωκοινοβουλίου, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Προηγουμένως ο εισηγητής της έκθεσης, Ισπανός σοσιαλδημοκράτης Αμόρ, καθώς και η πλειοψηφία των εισηγητών των πολιτικών ομάδων, εκθείασαν τη στάση της τουρκικής αστικής τάξης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, χαιρετίζοντας την εμπλοκή της Τουρκίας στα επικίνδυνα σχέδια των ΕΕ - ΝΑΤΟ.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, στην ομιλία του τόνισε:

«Εχουμε μία ακόμα "έκθεση προόδου" της Τουρκίας σε σχέση με τον βαθιά αντιλαϊκό στόχο αυτή να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στον πυρήνα της έχει την αντίληψη ότι η Τουρκία αποτελεί ούτως ή άλλως "στρατηγικό εταίρο" της ΕΕ και ανοίγει έτσι την όρεξή της για να επωφεληθεί από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Προκειμένου δε να αποσπαστεί η Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, η ΕΕ ενθαρρύνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλωστε η ίδια η έκθεση, πέρα από τις γνωστές στρογγυλεμένες προειδοποιήσεις ρουτίνας για την άγρια καταστολή σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών, βλέπει ..."πρόοδο", την παροτρύνει κιόλας "να συνεχίσει την εξωτερική πολιτική της με βάση τα συμφέροντα και τους στόχους της".

Την ώρα που η ΕΕ και το ΝΑΤΟ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για ειρήνη στην Ουκρανία, η έκθεση προκλητικά μιλά για "ανεπίλυτη σύγκρουση" στην Κύπρο και όχι για εισβολή και κατοχή από την Τουρκία, προσπερνά ακόμα ότι πάλι με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ η Τουρκία έχει εισβάλει σε Ιράκ και Συρία, έχει επέμβει στη Λιβύη, συνάπτοντας με το λιβυκό καθεστώς το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Αποσιωπά δε ότι η Τουρκία εντείνει τις απειλές της και διεκδικεί αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων. Αντίστοιχα, δεν αναφέρει το παραμικρό για το προκλητικό άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και τα διχοτομικά σχέδια, που μεθοδεύουν άλλωστε και η ΕΕ με το ΝΑΤΟ, δρομολογώντας επιζήμιες διευθετήσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Τέτοιες διευθετήσεις προκρίνουν μάλιστα τόσο η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αναμονή και προσδοκία ότι στο έδαφος της πορείας ένταξης της Τουρκίας, της όλο και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, μπορεί να υπάρξει προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία».

  • Στο μεταξύ, σε νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο (Λειψούς και Φαρμακονήσι) προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, παραβιάζοντας 31 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ καταγράφηκαν και 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου