Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ «Ανοιχτός» σε «μεγάλο συνασπισμό» σε «συνθήκες εθνικής ανάγκης»...

 

INTIME NEWS

«Ανοιχτός» στο ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» εμφανίστηκε χτες ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε συγκεκριμένα: «Δεν πιστεύω ότι οι δύο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος οφείλουν να συνεργαστούν. Αυτό ίσως σε πολύ έκτακτες συνθήκες εθνικής ανάγκης». Τώρα το τι ακριβώς θεωρεί ο ίδιος και το αστικό πολιτικό σύστημα ως «συνθήκες εθνικής ανάγκης», χωρά πολλή συζήτηση, που πάντως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι προφανώς έτοιμοι να κάνουν μιας και η στρατηγική τους σύμπλευση είναι δεδομένη. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ επικαλούμενος ακριβώς τέτοιους λόγους. Μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες, με ζητήματα όπως η συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις από αυτόν, οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά καθώς και η ενδεχόμενη νέα οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσουν «συνθήκες εθνικής ανάγκης»...

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε στους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού για επιπλέον μέτρα στήριξης, ενώ θύμισε όσα είχε δώσει το κόμμα του ως κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία της κερδοφορίας των ομίλων.

«Ο Τουρισμός και το τουριστικό προϊόν μας έβγαλε από τα δύσκολα στα χρόνια των μνημονίων (...) και θέλω να ελπίζω ότι και φέτος σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, δύσκολη συγκυρία κοινωνικά και οικονομικά, ο Τουρισμός θα είναι ένα αποκούμπι», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, δίχως να διευκρινίσει «αποκούμπι» τίνος θα είναι ο Τουρισμός την ώρα που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες αδυνατούν ακόμα και για μια ολιγοήμερη απόδραση, αφού πλήρωσαν τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων την καπιταλιστική κρίση και εξακολουθούν να πληρώνουν στην περίοδο της ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κόμπασε για τις επιδόσεις του Τουρισμού επί διακυβέρνησης της χώρας απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να γίνει σύγκριση με τις σημερινές, λέγοντας ότι «οι επιδόσεις του 2019 ήταν εξαιρετικά υψηλές και όλης της τετραετίας της δικής μας διακυβέρνησης ήταν εξαιρετικά υψηλές, παρά τα μνημόνια. Παραλάβαμε το 2015, το 2014 οι αφίξεις στη χώρα ήταν 24,2 εκατομμύρια και φτάσανε στα 34 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, είχαμε και μια πολύ μεγάλη αύξηση, περίπου 35%, στις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση της τάξης του 3% στο ΑΕΠ, της συμβολής του τουριστικού προϊόντος στην ελληνική οικονομία, από 17,5% πήγε στο 21%. Και είχαμε σταθερά διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος στη χώρα από τους ρυθμούς ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα».

Εδωσε δε το σήμα ότι τέτοιες επιδόσεις εγγυάται το κόμμα του όταν δήλωσε ότι πρέπει να μειωθεί το ενεργειακό κόστος αλλά και το «μη μισθολογικό κόστος». «Εάν θέλουμε να έχουμε συνεχή αύξηση των εσόδων από τον Τουρισμό (...) θα πρέπει να δούμε και να μειώσουμε άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό κόστος. Αυτή τη στιγμή οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήττονται από τους ακριβούς μισθούς. Πλήττονται από τον τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό του κόστους Ενέργειας. Πλήττονται από τον πληθωρισμό που τρέχει 11% και από τα προϊόντα τα οποία φέτος έχουν αυξηθεί 20% και 30%. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή η οικονομική (...) Πρέπει να δούμε (...) πώς θα μικρύνουμε τα κόστη για να δώσουμε τη δυνατότητα και να υπάρχουν κέρδη και αυτά τα κέρδη να επανεπενδύονται στην ελληνική τουριστική αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον κλάδο και εδώ έβγαλε λάδι τους ομίλους, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού «σε έναν βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες εργασίας - και αυτό προφανώς και δεν είναι απόλυτη ευθύνη των ανθρώπων του Τουρισμού αλλά ευθύνη αυτών που βάζουν το πλαίσιο - είναι άσχημες».

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις και το μετεκλογικό σκηνικό διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι η απλή αναλογική δεν επιφέρει αστάθεια, λέγοντας ότι «σε όλες τις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες έχουν απλή αναλογική ή συστήματα κοντά στην απλή αναλογική και έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας που, σας διαβεβαιώ, είναι εξαιρετικά πιο σταθερές από πολλές αυτοδύναμες κυβερνήσεις στην Ελλάδα».

Συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Στον μεταξύ, συνεδρίασε χτες το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει της συνεδρίαση «αφετηρία τη εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται».

Μιας αναμέτρησης με άφθονα κάλπικα διλήμματα, όπως διαφάνηκε απ' την ομιλία του: Πολιτική αλλαγή και εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης χωρίς τέλος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πριν προβεί σε έντονη επίθεση προς τον πρωθυπουργό προσωπικά, κάνοντας λόγο για την «αγία οικογένεια συμφερόντων που μας κυβερνά και ζει τον μύθο της τελειότητάς της» και καλώντας τον να επιδείξει «στοιχειώδη εθνική ευθύνη και πολιτική σοβαρότητα» και να προκηρύξει άμεσα εκλογές, ορίζοντας υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, θέτοντας σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και συστήνοντας την αρμόδια διακομματική επιτροπή που θα επιβάλει κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου