Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσ

 

Πηγή: Associated Press

 

«Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της "Ελληνικός Χρυσός" και η διαδικασία-απάτη της υποτιθέμενης περιβαλλοντικής αξιολόγησης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της «Ελληνικός Χρυσός» και ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ, γράφεται άλλη μια μελανή σελίδα στο βιβλίο της ληστείας του ορυκτού πλούτου της χώρας από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης:

«Η νέα ΜΠΕ έρχεται ως συνέχεια της Επενδυτικής Συμφωνίας που η εταιρεία συνυπέγραψε με την κυβέρνηση της ΝΔ τον Φεβρουάριο του 2021 και ειδικότερα του επενδυτικού σχεδίου των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Όπως και κάθε επένδυση στον καπιταλισμό, το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους αποτελεί τον πυρήνα και του συγκεκριμένου σχεδίου. Μπροστά σε αυτά τα κέρδη είναι που θυσιάζεται η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με κριτήριο τις ανάγκες του ελληνικού λαού, η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, τα εργασιακά δικαιώματα.

Όσες διαβεβαιώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και να δίνονται σε μια ΜΠΕ, ένα είναι βέβαιο. Το κυνήγι του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους, τα ανταγωνιστικά μεταξύ τους επιχειρηματικά σχέδια που παλεύουν να επικρατήσουν στην εμπορευματοποιημένη γη και να καθορίσουν τη χρήση της, είναι μια από τις πλευρές της αναρχίας που χαρακτηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Σε αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο οι ΜΠΕ να συνεκτιμήσουν όλες τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τις αλληλεπιδράσεις με άλλες δραστηριότητες. Για αυτό και η διαδικασία έγκρισής τους αποτελεί απολογητική των επενδύσεων, με τους επιχειρηματίες να είναι υπεύθυνοι για την ανάθεση της εκπόνησης των ΜΠΕ.

Πόσο μάλλον όταν όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις, ειδικά των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα τελευταία χρόνια, φρόντισαν να νομοθετήσουν ρυθμίσεις για fast-track γνωμοδοτήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση ΝΔ, αφού με τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο "Χατζηδάκη" μείωσε το χρονικό περιθώριο των διαβουλεύσεων, τώρα φέρνει νέο χτύπημα με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας και πλέον ο ελεγχόμενος θα μπορεί να χρηματοδοτεί και να ελέγχει μέσω τρίτου τον εαυτό του! Οι απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων είναι η πραγματική όψη της "πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης", όπως και το σύνολο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της στρατηγικής της ΕΕ που έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα τους, με τα ελάχιστα μέτρα προστασίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κερδοφορία τους, να μη διακόπτεται η παραγωγή από εξόφθαλμες παραβιάσεις.

Το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων, ανεξαρτήτως ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση, μπαίνει εγγυητής με όλους τους τρόπους στα κέρδη τους και εξαλείφει το όποιο "επιχειρηματικό ρίσκο" καταργώντας στην πράξη τους όποιους περιβαλλοντικούς ελέγχους, μειώνοντας τη φορολογία και επιδοτώντας τους αδρά. Η αίτηση ένταξης της επένδυσης των Σκουριών στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα που δεν διαψεύδονται από την κυβέρνηση, όπως και συνολικά αντίστοιχες επενδύσεις, θα φορτώσουν με ελλείμματα και δάνεια τον λαό.

Οι πρόσφατες απολύσεις, η γενίκευση της ευέλικτης εργασίας, η εργολαβοποίηση, η κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η δίωξη συνδικαλιστών όπως πρόσφατα με το "νόμο Χατζηθάφτη" (Ν. 4808/2021) και την προσπάθεια απόλυσης του Τζανετή Νίκου, τεχνικού Ασφαλείας της εργολάβου εταιρείας "Edilmac", προέδρου του Συνδικάτου Μεταλλείων - Λατομείων Β. Ελλάδος και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας που δεν πέρασε κάτω από την αγωνιστική έκφραση αλληλεγγύης των εργαζομένων όλης της χώρας, συμπληρώνουν την εικόνα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δεν αποτελεί εξαίρεση στην περίπτωση της "Ελληνικός Χρυσός", αλλά κανονικότητα.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, γενικά τα κόμματα που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, μόνο αμήχανα μπορούν να σταθούν απέναντι σε αυτά τα γεγονότα. Χρεοκόπησε και σε αυτή την περίπτωση το αφήγημα της βιώσιμης, δίκαιης ανάπτυξης για όλους.

Για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων, το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση με συγκεκριμένους άμεσους στόχους πάλης:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού, με κατοχυρωμένα εργατικά δικαιώματα μέσα από Εργοταξιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με υποχρεωτική εφαρμογή από όλες τις εταιρείες. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Κατάργηση των εργολαβιών.

  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όχι απλά με εφαρμογή των ελάχιστων που ορίζει η νομοθεσία, αλλά με διαρκή παρακολούθηση από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό των επιπτώσεων της εξορυκτικής παραγωγικής διαδικασίας σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων.

  • Διαρκείς ελέγχους από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, δημιουργία παραρτήματός της στη Χαλκιδική με κατάλληλη στελέχωση από επιστημονικό δυναμικό.

  • Διαρκή παρακολούθηση των επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας (συνολικά και όχι μόνο του χρυσού) στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, συνολικά στο περιβάλλον, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών με επιβάρυνση της εταιρείας από διεπιστημονικές ομάδες, που θα στελεχωθούν από Πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

  • Έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων από κατάλληλα στελεχωμένες διεπιστημονικές ομάδες που να μην έχουν καμιά οικονομική σχέση με την εταιρεία.

  • Υποχρεωτική χρηματοδότηση από την εταιρεία έργων προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στην ΠΕ Χαλκιδικής και συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία, στηριγμένων σε ολοκληρωμένες μελέτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Έργα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, αναβάθμιση του οδικού δικτύου.

Μέσα από αυτόν τον κοινό βηματισμό, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής ανάπτυξης, κόντρα στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της χώρας και του χρυσού προς όφελος του λαού, με εξασφαλισμένα σύγχρονα δικαιώματα για τους εργαζόμενους του κλάδου και ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου