Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Υπαίτιος για τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης

 

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

Του Αντώνη Ραλλάτου*

 

Ενώ το σταχτί και το μαύρο, χρώματα που ταιριάζουν στο εκμεταλλευτικό σύστημα που σαπίζει και στις αστικές κυβερνήσεις, κυριαρχεί για άλλη μια χρονιά σε χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών και δασικών εκτάσεων, σε δεκάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, η κυβέρνηση της ΝΔ βρήκε μεν τους «γνωστούς ύποπτους» ως ενόχους και για τις φετινές καταστροφές, αλλά ακόμη δεν τους έχει «συλλάβει», ώστε «να μην αποτελούν κίνδυνο».

Δανειζόμενη τα ίδια και φτωχά πλέον επιχειρήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), «μεταφέρει» τις πολιτικές της ευθύνες και για τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, στην «κλιματική αλλαγή» (αλήθεια οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πεντέλη τη 10ετία του '70, του '80 και του '90, στην κλιματική αλλαγή είχαν αποδοθεί;), στα «ακραία καιρικά φαινόμενα», «στον στρατηγό άνεμο», «στην ατομική ευθύνη».

Και πάλι ...φταίει ο άνεμος, το ανάγλυφο, το μικροκλίμα

Τα εμπλουτίζει μάλιστα, με «επιστημονικά στοιχεία» περί της ταχύτητας και των ριπών του ανέμου, της «δυσκολίας του ανάγλυφου της Πεντέλης» (λες και τώρα άλλαξε το ανάγλυφο), του μικροκλίματος των καιγόμενων εκτάσεων κ.λπ., για να δημιουργήσει στον λαό την αίσθηση ότι σε αυτές τις συνθήκες έκανε ό,τι μπορούσε. Προσπερνάμε το ότι τα στοιχεία αυτά (ακόμη κι αν αληθεύουν), πρέπει να αξιοποιούνται από τους ειδικούς επιστήμονες κατά τη διαμόρφωση του αντιπυρικού σχεδιασμού και όχι να «γεμίζουν» τηλεοπτικό χρόνο για τις ανάγκες της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι «με τέτοιους ανέμους ήταν πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης», είναι προσχηματικό. Γιατί την αντιμετώπιση τέτοιων δύσκολων συνθηκών, έπρεπε να περιλαμβάνουν τα σενάρια του αντιπυρικού σχεδιασμού, ώστε να επιτευχθεί ο άριστος συνδυασμός οργάνωσης και δράσης των επίγειων και εναερίων δυνάμεων, με την προϋπόθεση της εξασφάλισης και των αναγκαίων υποδομών για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πυρκαγιά.

Οι «μεικτές ζώνες» δεν έγιναν μόνες τους

Η κυβέρνηση ισχυρίσθηκε επίσης (Γ. Γεραπετρίτης 20/07/22) ότι ήταν «δύσκολη περιαστική» φωτιά. Ας απαντήσει η κυβέρνηση: Με βάση ποιο νομικό πλαίσιο που ψήφισαν ποιες κυβερνήσεις, ποιον σχεδιασμό χρήσεων γης, ένα δάσος όπως ήταν η περιοχή που κάηκε μέσα στη βδομάδα, αλλά και παλιότερα, «μετατράπηκε» σε «περιαστική περιοχή» (δηλαδή οικιστική) και άρα η δασική πυρκαγιά μετατράπηκε σε «περιαστική» πυρκαγιά;

Αποκαλυπτική είναι η κυβέρνηση όταν (όπως και οι προηγούμενες), στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. «Οταν υπάρχει ένα σπίτι, το οποίο βρίσκεται εντός πυκνής βλάστησης, εντός δάσους, θα πρέπει να μεριμνούν οι ιδιοκτήτες να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά». (Γ. Γεραπετρίτης 20/07/22).

Δηλαδή έχει ατομική ευθύνη ο ιδιοκτήτης για το σπίτι του που «βρίσκεται μέσα στο δάσος» και όχι το κράτος και οι αστικές κυβερνήσεις των οποίων η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών, των χρήσεων γης, οδηγεί στη δημιουργία και την πολιτική αποδοχή της «μεικτής ζώνης» δάσους, κατοικιών, βιομηχανιών, τουριστικών επιχειρήσεων κ.λπ., με κίνδυνο πυρκαγιών και άλλων ατυχημάτων, με καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό και το περιβάλλον;

Γι΄ αυτό άραγε, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, πάνω από 350.000 στρέμματα πευκοδάσους μόνο στην Αττική «εξαφανίστηκαν» από τον χάρτη και στη θέση τους εμφανίστηκαν κυρίως οικισμοί, βιομηχανίες, τουριστικές επιχειρήσεις και αγροτικές γαίες;

Γι΄ αυτό άραγε πάνω από 250.000 στρέμματα δασών - δασικής γης και κρατικές εκτάσεις σε προστατευόμενες περιοχές και παραλιακές ζώνες που βρίσκονται υπό ένταξη, διεκδικούνται για δόμηση σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ άλλων και από περισσότερους από 220 οικοδομικούς συνεταιρισμούς, περίπου «νόμιμους» και παράνομους; Μάλιστα, το 45% περίπου αυτών των εκτάσεων βρίσκεται στην Αττική (περιλαμβάνει και ορισμένες εκτάσεις που κάηκαν τα 5 τελευταία χρόνια) και διεκδικούνται από περίπου 130 οικοδομικούς συνεταιρισμούς;

Ετσι διαμορφώθηκαν οι λεγόμενες «ζώνες μείξης δασών - κατοικίας - οικισμών κ.λπ.», που τις έχει εκθρέψει το ίδιο το καπιταλιστικό κράτος. Για να δώσει διέξοδο στο πιεστικό πρόβλημα της στέγασης, επειδή δεν είχε ποτέ σχέδιο εργατικής - λαϊκής κατοικίας, ενώ έδινε γρήγορο κέρδος στον καπιταλιστικό κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στους βιομηχανικούς και τουριστικούς ομίλους που εξασφάλιζαν «τζάμπα γη».

Καμία πρόληψη, τεράστιες οι ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι κινητοποίησε περισσότερες δυνάμεις καταρρίπτεται πανηγυρικά, αφού σε δάση που έχουν εγκαταλειφθεί, δεν διαχειρίζονται και έχουν συσσωρευτεί τεράστιες ποσότητες καύσιμης ύλης, χωρίς σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη, ποτέ δεν θα υπάρξουν «επαρκή μέσα» για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών που θα ξεσπάσουν.

Για άλλη μια φορά, διαψεύστηκαν οι δηλώσεις της κυβέρνησης περί ετοιμότητας. Και η σημερινή κυβέρνηση «δεν πήρε το μάθημά της» και «έμεινε στην ίδια τάξη». Συνεχίζει την υφιστάμενη αντιεπιστημονική διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, την ανύπαρκτη χρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας. Συνεχίζει να δίνει βάρος στην από αέρα κατάσβεση και όχι στην πρόληψη γι΄ αυτό έγιναν και οι πρόσφατες καταστροφές.

Η κυβέρνηση «αξιοποιεί», όπως και οι προηγούμενες, την «κλιματική κρίση» για τις πυρκαγιές σε χώρες της νότιας Ευρώπης, στην προσπάθεια δικαιολόγησης των «αντανακλαστικών» του κράτους. Από κοινού προσπαθούν να κρύψουν ότι και αυτές οι χώρες έχουν τον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις τους ασκούν την ίδια πολιτική αντιμετώπισης των δασών, είτε ως κερδοφόρα διέξοδο για τους επιχειρηματικούς ομίλους είτε εγκαταλείποντάς τα στην τύχη τους.

Απέτυχε επίσης και στον «καθαρισμό των δημόσιων εκτάσεων», αφού ακόμη και σήμερα είναι σε εξέλιξη καθαρισμοί, ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ακόμη όμως και αν είχαν ολοκληρωθεί τα 40.000 στρέμματα που εξήγγειλε ότι θα καθαριστούν, αυτά αποτελούν μόλις το 1% των αναγκαίων προς καθαρισμό εκτάσεων που πανελλαδικά ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια στρέμματα.

Διαρκές έγκλημα

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι αστικές κυβερνήσεις είναι συνένοχες και ηθικοί αυτουργοί ενός διαρκούς πολιτικού εγκλήματος. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις δασικές πυρκαγιές, γιατί έχουν ως πολιτικό όριο την εμπορευματοποίηση των πάντων, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ικανοποίηση των επιδιώξεων των μεγάλων συμφερόντων.

Η πείρα δείχνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Δεν μπορεί να υπάρξει προστασία της ζωής, εξασφάλιση σύγχρονης και φτηνής κατοικίας, της ανάγκης για δουλειά, διακοπές, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και των υδάτινων πόρων, που να ωφελεί ταυτόχρονα τον λαό και τα μονοπώλια.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι η συνέχιση της ίδιας διαχρονικά ασκούμενης αντιδασικής πολιτικής και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ την καθιστά πολιτικά υπεύθυνη και για αυτήν την καταστροφή και όχι κυρίως η ανεπάρκεια των όποιων μέτρων πήρε.

Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας. Της εργατικής εξουσίας, που θα εξασφαλίσει με τον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, ένα σύγχρονο αντιπυρικό σχέδιο, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο. Θα δώσει βάρος στην πρόληψη, θα αποκαταστήσει την ενότητα πρόληψης και κατάσβεσης, θα εξασφαλίσει την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε προσωπικό, υποδομές. Θα αντιμετωπίζει τη γη, τα δασικά οικοσυστήματα, ως κοινωνική, λαϊκή περιουσία και όχι εμπόρευμα.

Μόνη απάντηση η οργανωμένη απάντηση σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Η οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ενάντια σε αυτήν την πολιτική, για την ανατροπή της κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων, των αναπτυξιακών σχεδίων της άρχουσας τάξης και όλα τα εργαλεία υλοποίησής τους, όπως η δασική πολιτική και η πολιτική γης, ανοίγει τον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, για τη ζωή και το περιβάλλον που μας αξίζουν.

Τώρα είναι ώρα, ο λαός ενισχύοντας το ΚΚΕ και σε αγωνιστική συμπόρευση μαζί του, να εντείνει την καθημερινή του πάλη, για να μη θρηνήσουμε τέτοιες καταστροφές.

Να καταδικάσει την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, κοινή με την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ).

Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να διεκδικήσει:

-- Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των καταστροφών σε κατοικίες και λαϊκή περιουσία, στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Σύγχρονο ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών και των υδάτων, με κύριο βάρος στην πρόληψη, τη βελτίωση και αύξηση των υποδομών, την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων και εξασφάλιση ειδικά για τον σκοπό αυτόν 1% από τον τακτικό προϋπολογισμό.

-- Κατάργηση του αντιλαϊκού θεσμικού - νομικού πλαισίου της ενεργειακής, περιβαλλοντικής, χωροταξικής και δασικής πολιτικής που ψήφισαν και εφαρμόζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματά τους στο πλαίσιο μάλιστα της λεγόμενης πράσινης μετάβασης.

-- Την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με διαφορετική δομή οργάνωση, προσωπικό, μέσα, υποδομές, οικονομικούς πόρους και με άλλο νομικό και θεσμικό πλαίσιο με την κατάργηση του υπάρχοντος.

*Ο Αντώνης Ραλλάτος είναι μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ (αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου