Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Οι φονιάδες των λαών δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια!

 


Απαράδεκτη η αναγόρευση του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, σε μια περίοδο που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας και την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ευθύνονται και αυτοί για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας.

Να ανακληθεί τώρα η απόφαση αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ, γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων – Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή των πανεπιστημίων στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η τελετή αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή.

Οπως τονίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων – Ερευνας, «η συγκεκριμένη απόφαση είναι απαράδεκτη, σε μια περίοδο που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας και την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ευθύνονται και αυτοί για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας. Με την αναγόρευσή του το ΕΚΠΑ “τιμά” έναν στυλοβάτη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της ελληνικής εμπλοκής στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς».

Κάνοντας μια αναδρομή στο βιογραφικό του Ρ. Μενέντεζ, παραθέτει τα εξής:

«– Είναι ένας εκ των εμπνευστών του “Νόμου περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021”, που αναθέτει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ρόλο “χωροφύλακα” για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, μετατρέποντας τη χώρα σε θύτη και τον ελληνικό λαό σε στόχο αντιποίνων, όπως δείχνουν και οι απειλές της Ρωσίας.

– Στήριξε την “ανανεωμένη” Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και μετέτρεψε όλη τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ. Η εν λόγω Συμφωνία προβλέπει την επ’ αόριστον παραμονή των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα και επέκτεινε τις στρατιωτικές υποδομές που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρίσιμες τοποθεσίες, όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αποκτά βαρύνουσα σημασία για τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία και για τη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας.

– Καθόλου τυχαία δεν είναι και η πρόσφατη επίσκεψη του Μενέντεζ στη χώρα μας, που εντάσσεται στο “μεγάλο παζάρι” ΗΠΑ – Τουρκίας για να αποσπαστεί η δεύτερη από τη ρωσική επιρροή και περιλαμβάνει “ανταλλάγματα” σε βάρος των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που κλιμακώνεται η κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.»

Οπως τονίζει η ΤΕ Πανεπιστημίων – Ερευνας, «αποτελεί μεγάλη πρόκληση, την ώρα που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που Ρωσία και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αιματοκυλούν τον ουκρανικό λαό, την ώρα που ο κίνδυνος για τη χώρα μας λόγω της εμπλοκής στον πόλεμο μεγαλώνει, που η τουρκική αστική τάξη δυναμώνει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της, η κυβέρνηση να επιβραβεύει αυτούς που μας εμπλέκουν σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια!

Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, όλων των κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων, των διοικήσεων των πανεπιστημίων που έχουν πάρει εργολαβία τον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τα αντιNATOικά αισθήματα του λαού και των νέων, να τους “εκπαιδεύσουν” στις πιο αντιδραστικές και μαύρες αξίες “made in USA”, με απώτερο στόχο να τους μετατρέψουν σε υποστηρικτές των βρώμικων σχεδίων στην περιοχή, έτοιμους να “ματώσουν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες” όπως δήλωνε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας!

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν καμία δουλειά να αναγορεύουν σε επίτιμους διδάκτορες αστούς πολιτικούς και να εργαλειοποιούν την επιστήμη στην υπηρεσία αντιδραστικών πολιτικών. Εξίσου απαράδεκτη ήταν η αναγόρευση με τον ίδιο τίτλο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, από το ΕΚΠΑ το μακρινό 2001, τότε που ήταν το “καλό παιδί” της Δύσης! Το πάθημα δεν έγινε μάθημα! Και οι δύο αποφάσεις εντάσσονται στον ίδιο τυχοδιωκτικό, αντιεπιστημονικό κατήφορο, με τη σημερινή διοίκηση του Ιδρύματος να “δίνει εξετάσεις” στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Καλούμε κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή των πανεπιστημίων στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Καλούμε τον λαό και τη νεολαία να παλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, για το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας και για την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από αποστολές εκτός συνόρων.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η πάλη των λαών κόντρα στην αδικία!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου