Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

«Μαύρος» χειμώνας για τον λαό

 

Eurokinissi

Τις εγκληματικές ευθύνες και της κυβέρνησής του, όπως και εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την ενεργειακή φτώχεια, επιχείρησε να κουκουλώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αφού είπε πως «πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», υποστήριξε ότι η αγανάκτηση του λαού δεν πρέπει να αναζητά ευθύνες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά σε εξωτερικές επιθέσεις, κατονομάζοντας τον Πούτιν. Επιμελώς έκρυψε ότι βασικές αιτίες που είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για την «πράσινη μετάβαση» και την απολιγνιτοποίηση, το χρηματιστήριο ρύπων, όπως και άλλες επιλογές της ΕΕ που εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα και έφεραν μόνο αρνητικά αποτελέσματα στον λαό.

Επανέλαβε ότι και η δική του κυβέρνηση είναι σταθερά προσανατολισμένη στην εγκληματική απολιγνιτοποίηση, ισχυριζόμενος πως αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος και ότι είναι προσωρινό μέτρο για 1 με 2 χρόνια η αξιοποίηση του λινγίτη, αφαιρώντας έτσι από το μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής ένα εγχώριο καύσιμο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «μπουκώνει» διαρκώς με πακέτα τους ομίλους της Ενέργειας, επιλογή που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σίγουρο είναι ότι η βαρυχειμωνιά για τα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που εκτός από την τεράστια αύξηση στις τιμές ηλεκτρισμού που συμπαρασύρουν το σύνολο του κόστους ζωής, αφορά και πετρέλαιο και τα άλλα μέσα θέρμανσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεν το Σαββατοκύριακο αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και «οριζόντια» μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό από ποια βάση τιμών θα ξεκινήσει φέτος η διανομή. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές και υπολογίζοντας την επιδότηση των 25 λεπτών, η τιμή του δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 1,35 ευρώ/λίτρο, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και το 1,5 ευρώ ανάλογα και τις εξελίξεις στις διεθνείς τιμές, σίγουρα πολύ πάνω από το 1,1 ευρώ περίπου που ξεκίνησε πέρσι η διάθεση του πετρελαίου.

Τεράστιο κόστος θα κληθούν να καταβάλλουν επίσης χιλιάδες νοικοκυριά ειδικά στην επαρχία, που δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο αλλά καυσόξυλα ή πέλετ, για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία επιδότηση προς το παρόν. Οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί έως και 60%, ενώ η τιμή του πέλετ έχει διπλασιαστεί. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι μετά από αρκετά χρόνια επιδοτήσεων που δόθηκαν για τη μετάβαση από το πετρέλαιο θέρμανσης στο φυσικό αέριο, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιδοτήσει «εξτρά» όσους αρχίσουν πάλι να εγκαταλείπουν το φυσικό αέριο και να επιστρέφουν στο πετρέλαιο...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου