Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης ενάντια στην απόπειρα τρομοκράτησης εφέδρων στρατιωτών

 

Μεγαλώνει το κύμα καταδίκης της απαράδεκτης απόπειρας τρομοκράτησης εφέδρων στρατιωτών, εργαζομένων και φοιτητών, οι οποίοι δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας καλούνται τηλεφωνικά από στρατιωτικές αρχές για να δώσουν εξηγήσεις για την περήφανη στάση τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο!

Η ΟΓΕ καταγγέλλοντας το γεγονός σημειώνει: «Εμείς οι μανάδες που αγωνιούμε για το μέλλον των παιδιών μας στεκόμαστε δίπλα στους έφεδρους στρατιώτες μας και στην αγέρωχη στάση τους, αλλά και στο δικαίωμά τους, που σήμερα διώκεται, να εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις τους και να παλεύουν γι' αυτές. Τα μέτρα καταστολής δεν πρόκειται να τρομοκρατήσουν ούτε τα παιδιά μας ούτε εμάς. Δεν θα μας κλείσουν το στόμα!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους ενάντια στον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε τα παιδιά μας έρμαια της δολοφονικής μηχανής τους».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία των αγωνιστών της Αντίστασης, φίλων και απογόνων, για την επιχείρηση τρομοκράτησης των στρατευμένων παιδιών της χώρας.

Οπως τονίζει: «Μ' αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, ουσιαστικά η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει τη σιωπή στη νεολαία μας, αφαιρώντας το αυτονόητο δικαίωμα της στρατευμένης νεολαίας μας να έχει πολιτική άποψη και να την εκφράζει ελεύθερα για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα (...) Επιχειρείται η κατατρομοκράτηση της στρατευμένης νεολαίας, με στόχο την υποταγή της αλλά και γενικότερα την υποταγή των λαϊκών δυνάμεων που αντιτίθενται στη συμμετοχή της χώρας μας στον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία (...)

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ήδη έχει εκφράσει τη συμπαράστασή της και την περηφάνια των αγωνιστών της Αντίστασης και του ΔΣΕ για τους νεολαίους που παίρνουν θέση και γι' αυτό απειλούνται με διώξεις, γιατί τόλμησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Μόνο περηφάνια αξίζει γι' αυτούς τους νέους μας!». Καλεί δε την κυβέρνηση να διαγράψει τις ποινές που έχουν επιβληθεί στους φαντάρους και να μη συνεχίσει σ' αυτόν τον ολισθηρό δρόμο.

Τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματά μας δεν σταματάνε σε καμία πύλη στρατοπέδου

Στο μεταξύ, στο «Alt.gr» καταφτάνουν επιστολές από στρατευμένους που αποδοκιμάζουν την επιχείρηση τρομοκράτησης.

Ο στρατιώτης (ΠΒ) Κώστας Ευθύμερος σημειώνει:

«Καταδικάζω την αντιδραστική και επικίνδυνη προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει οποιονδήποτε δηλώνει την αντίθεσή του στα επικίνδυνα σχέδια και στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Δηλώνω τη στήριξη και την αλληλεγγύη μου στους συναδέλφους, αφού είναι απαράδεκτο δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας να καλούνται τηλεφωνικά από στρατιωτικές αρχές για να δώσουν εξηγήσεις για την περήφανη στάση τους ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο. Με αυτές τις πρακτικές η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να εντείνει τον εκφοβισμό στον λαό και στη νεολαία, την καταστολή, τον περιορισμό των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Ολα αυτά την ώρα που η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, στέλνοντας πολεμικό υλικό, δηλώνοντας την πλήρη στήριξη με κάθε μέσο στο πλευρό των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Συμμετέχοντας σε ασκήσεις όπως η άσκηση "πυρηνικής αποτροπής" του ΝΑΤΟ "Steadfast Noon", που κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Το συμφέρον των στρατιωτών αλλά και γενικότερα του ελληνικού λαού και της νεολαίας είναι στον αγώνα: Ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, για να κλείσουν οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Το δικαίωμά μας να εκφράζουμε τις απόψεις μας, να συζητάμε μεταξύ μας τους προβληματισμούς μας και τις ανησυχίες είναι αδιαπραγμάτευτο. Τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματά μας δεν σταματάνε σε καμία πύλη στρατοπέδου και καμίας μονάδας. Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυτές τις πρακτικές θα μας κάνουν να φοβηθούμε».

Την αλληλεγγύη του εκφράζει και ο Νικόλας Καλομοίρης, στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ, και επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Γράφω αυτήν την επιστολή για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στα παιδιά τα οποία όπως πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα καλούνται από στρατιωτικές διοικήσεις για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.

Γιατί διώκονται; Επειδή εξέφρασαν, όπως όλοι έχουμε το δικαίωμα, τις φιλειρηνικές απόψεις τους, κόντρα στη λογική "εδώ είναι στρατός", "μόνο ακούμε κ.λπ." (που δεν προβλέπεται από πουθενά), επειδή εξέφρασαν με επιστολές κατά τη διάρκεια της θητείας τους την εναντίωση τους στην εμπλοκή της πατρίδας μας - και με αποστολή οπλισμού χρήσιμου για την άμυνά μας - στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία. Αυτή η παλικαρίσια στάση μάς εμπνέει!

Η κυβέρνηση επιχειρεί συνολικότερα να καταστείλει λαϊκές ελευθερίες οι οποίες έχουν κατακτηθεί από τον λαό μας με μεγάλες θυσίες. Διώκει εκλεγμένους συνδικαλιστές επειδή έκαναν αυτονόητες πράξεις (όπως να παλέψουν για να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας), προσπαθεί, χωρίς να τα έχει καταφέρει, να βάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία στις σχολές, ψήφισε νόμο που περιορίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση, χωρίς να τα έχει καταφέρει ούτε εδώ βέβαια να το εφαρμόσει στην πράξη. Ολα αυτά δείχνουν τον φόβο τους, ακριβώς γιατί οι κυβερνήσεις γνωρίζουν πολύ καλά τη δύναμη των "από κάτω", όταν αγωνίζονται, αντιδρούν και δεν στέκονται σε στάση αναμονής, στάση που αποδεδειγμένα οδηγεί στα χειρότερα!

Οι στρατευμένοι που πραγματοποιούμε τη θητεία μας έχουμε προβληματισμούς, ανησυχίες, ακριβώς γιατί το ότι μπήκαμε στο στρατόπεδο δεν σημαίνει ότι μια σειρά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, την οικογένειά μας, τους φίλους μας, εμάς τους ίδιους σταματούν να υπάρχουν. Πολλοί από εμάς παλεύουμε να τελειώσουμε τις σπουδές μας, αφήσαμε τις δουλειές που είχαμε, βλέπουμε την ακρίβεια να μηδενίζει το εισόδημα πριν τελειώσει ο μήνας και ακούμε για δύσκολους χειμώνες...

Εχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε τις απόψεις μας ελεύθερα, δημόσια, και αυτό το δικαίωμα δεν μπορεί μας το αφαιρέσει κανείς!

Να σταματήσουν οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες που καταγγέλλονται, καθώς και η όποια δίωξη!».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου