Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Αγιάτρευτη σαπίλα


Πηγή: Associated Press

 

Πίσω από την αντιπαράθεση για το ...«ποιανού είναι η Καϊλή», η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, συνολικά τα αστικά κόμματα και επιτελεία, κάνουν ό,τι μπορούν για να περισώσουν τη «χαμένη τιμή» της ΕΕ και να ξεπλύνουν το αντιδραστικό - αντιλαϊκό της πρόσωπο, ως ένωση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, που πάνω της «ανθίζουν» η διαπλοκή, η διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους για τους κραδασμούς στο αστικό πολιτικό σύστημα από τα επαναλαμβανόμενα σκάνδαλα, ο καβγάς τους είναι για τους «θεσμούς», τα «αντανακλαστικά» και τις «δικλίδες ασφαλείας», ενώ μένει απ' όλους στο σκοτάδι το οικονομικό και πολιτικό υπόβαθρο της ρεμούλας και της διαπλοκής.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση βλέπει την «αποτελεσματικότητα» των ευρωπαϊκών μηχανισμών στην «πάταξη» της διαφθοράς, επειδή δεν λογαριάζουν «ευαισθησίες» για προσωπικά δεδομένα και ελευθερίες, όπως κάνουν στη χώρα μας όσοι αντιδρούν στις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ «αποτελεσματικότητα» δείχνει η αντιμετώπιση από τα ευρωπαϊκά όργανα και τη Δικαιοσύνη όσων εμπλέκονται στις αποκαλύψεις, ενώ στη χώρα μας ελάχιστοι παραιτήθηκαν και κανείς δεν παραπέμφθηκε για τις υποκλοπές.

Η σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός, άλλο πράγμα επιβεβαιώνει.

«Αποτελεσματική» είναι η ΕΕ, τα όργανα και οι κυβερνήσεις της στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα μονοπώλια και υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Γι' αυτό η διαπλοκή ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα αστικά κόμματα και τα στελέχη τους δεν είναι απλά εξόφθαλμη, αλλά και θεσμοθετημένη, ειδικά στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ομάδες συμφερόντων συναλλάσσονται απευθείας με τους ευρωβουλευτές. Πάνω σ' αυτό το εύφορο έδαφος «φυτρώνουν» ο χρηματισμός, τα σκάνδαλα, η εξαγορά, στο φόντο σκληρών επιχειρηματικών και γεωπολιτικών συγκρούσεων.

«Αποτελεσματική» είναι η ΕΕ στην καταστολή του λαού, για να θωρακίζονται τα συμφέροντα και η εξουσία του κεφαλαίου, ειδικά όταν αυτός οργανώνεται και διεκδικεί σύγχρονα δικαιώματα.

«Αποτελεσματική» είναι η ΕΕ στην πολεμική εμπλοκή και προετοιμασία. Δαπανά εκατοντάδες δισ. ευρώ για εξοπλισμούς, την ώρα που ολοένα και περισσότεροι βουλιάζουν στη φτώχεια.

Ακόμα και τώρα, που το καπάκι του υπονόμου δεν λέει να κλείσει και η σαπίλα ξεχειλίζει από παντού, τα αστικά επιτελεία, σοσιαλδημοκρατικά και νεοφιλελεύθερα, «δεξιά» και «κεντρώα», «προοδευτικά» και «συντηρητικά», βλέπουν «ευκαιρίες» για «αυτοκάθαρση», με μεγαλύτερη «θωράκιση των θεσμών» για την αντιμετώπιση τάχα της διαφθοράς.

Αλλοι πάλι παρουσιάζουν με θράσος την ΕΕ ως ...θύμα «αντιδημοκρατικών καθεστώτων», όπως του Κατάρ, που προωθούν «επιθετικά» τα συμφέροντά τους.

Μ' αυτό το καθεστώς όμως η ΕΕ αναπτύσσει σταθερά σχέσεις τα τελευταία χρόνια, προωθώντας τον ενεργειακό της σχεδιασμό ανταγωνιστικά προς άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, κυρίως προς τη Ρωσία.

Αυτό το καθεστώς εκθειάζουν ως το πιο «δημοκρατικό» και «μεταρρυθμιστικό» απ' όλες τις χώρες του Κόλπου, «θάβοντας» ακόμα πιο βαθιά τους χιλιάδες ξένους εργάτες που δολοφονήθηκαν στην προετοιμασία του Μουντιάλ.

Οπως έκαναν για παράδειγμα με το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που ψήφισαν μαζί σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα, οι πολιτικές ομάδες όπου εντάσσονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και στον προθάλαμο των πρώτων βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το καθεστώς και τις άλλες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου συνεργάζεται στενά το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης με το Ιράν, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάφλεξης στην περιοχή.

Μήτρα λοιπόν των σκανδάλων και της διαφθοράς είναι η ίδια η ΕΕ του κεφαλαίου. Η ένταση μάλιστα με την οποία αποκαλύπτονται τέτοια φαινόμενα, φανερώνει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των συγκρούσεων ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Επιβεβαιώνει ταυτόχρονα τη σαπίλα του καπιταλισμού, των κομμάτων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του κεφαλαίου, που δεν γιατρεύεται. Αντίθετα, προϋπόθεση για να ανασάνει ο λαός και να απαλλαγεί μια ώρα αρχύτερα από τη σήψη του, είναι να δυναμώσει την πάλη για την ανατροπή του!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου