Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Ξεδιάντροποι!

 

Τα προηγούμενα χρόνια, στη διάρκεια των διαδοχικών οικονομικών κρίσεων, χιλιάδες άνθρωποι της βιοπάλης είδαν τα στεγαστικά τους δάνεια να «κοκκινίζουν» και να εγκαθίσταται πάνω απ' τα κεφάλια τους μόνιμα η απειλή να χάσουν τα σπίτια τους. Σήμερα, με την ακρίβεια να κατατρώει σαν σαράκι το ούτως ή άλλως ισχνό λαϊκό εισόδημα και τα επιτόκια να ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, αυξάνοντας δυσβάστακτα τις μηνιαίες δόσεις, χιλιάδες ακόμα κινδυνεύουν να προστεθούν στους παραπάνω, άνθρωποι που τα προηγούμενα χρόνια με χίλιες δυο στερήσεις κατόρθωναν να εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια. Κι ενώ πολλή συζήτηση γίνεται για τα ...μπινελίκια που ανταλλάσσουν τάχα κυβέρνηση και τραπεζίτες, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων νοικοκυριών, οι «ελαφρύνσεις» που φαίνεται να συμφωνήθηκαν στη χτεσινή τους συνάντηση, περιλαμβάνουν μόνο τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, όπως για παράδειγμα 13.000 ευρώ ετησίως για μια τριμελή οικογένεια!!! Λένε δηλαδή ότι μια οικογένεια που βγάζει περίπου 1.000 τον μήνα, μπορούσε μέχρι τώρα να εξυπηρετεί το στεγαστικό της δάνειο, μαζί με όλες τις άλλες υποχρεώσεις ενός νοικοκυριού και ότι θα την «στηρίξουν» ώστε αυτό το δάνειο να μην «κοκκινίσει» τώρα που αυξάνουν τα επιτόκια! Και δεν κοκκινίζουν από ντροπή οι ξεδιάντροποι!

Στο βάθρο

Με «πανηγυρικούς» προαναγγέλλει η κυβέρνηση την καταβολή μπόνους σε 50.000 δημοσίους υπαλλήλους, το οποίο - όπως διαρρέεται - θα φτάνει έως και δύο μισθούς τον χρόνο. Ποιους αφορά το μπόνους; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, εκείνους τους «κρίκους» της κρατικής μηχανής που συνέβαλαν περισσότερο για να πιαστούν οι στόχοι στην αξιοποίηση των κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα. Αφορά επίσης στελέχη του Ταμείου Ανάκαμψης, για τη συμβολή στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, υπαλλήλους υπουργείων με συγκεκριμένους στόχους ετήσιων «σχεδίων δράσης», όπως οι αναδιαρθρώσεις στην δημόσια Υγεία, και άλλους. Με άλλα λόγια, το μπόνους εντάσσεται στα «κίνητρα για αποτελεσματικότερο κράτος», τη διαρκή δηλαδή προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση επιβραβεύει την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, για λογαριασμό των μεγάλων ομίλων, που είναι οι ωφελημένοι και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ετοιμάζονται να κάνουν γιορτές με ελάχιστα στην τσέπη, εξαιτίας και της ακρίβειας που έχει απογειωθεί. Και ενώ η κυβέρνηση μοιράζει ...«μπόνους αποδοτικότητας», απορρίπτει ασυζητητί μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά και καταβολή του 13ου και του 14ου μισθού στους εργαζόμενους στο Δημόσιο! Οι μισθοί στο καναβάτσο και η κοροϊδία στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου!


Τους στοιχειώνει

«Ας πούμε περισσότερα: Ο Ζελένσκι θυμίζει πολύ περισσότερο όχι τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, αλλά τον Λένιν. Είναι ένας δικτάτορας, ένας επικίνδυνος αυταρχικός ηγέτης που, με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια των φορολογουμένων των ΗΠΑ που του δόθηκαν, έχτισε ένα μονοκομματικό αστυνομικό κράτος στην Ουκρανία». Ποιος τα γράφει αυτά; Είναι η άποψη που δημοσίευσε στο Twitter η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτης του τηλεοπτικού δικτύου «Russia Today» (από το 2005) και του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Sputnik» (από το 2014). Το «αφήγημά» της δεν άνθισε σε χέρσο τόπο, αλλά συνδέεται με τις συκοφαντίες εκείνων που πολεμούσαν την Οκτωβριανή Επανάσταση και έβλεπαν στον ηγέτη της «τον διάβολο, που με τα χρήματα της Γερμανίας διέλυσε τη μεγάλη Τσαρική Αυτοκρατορία». Η Σιμονιάν, μια από τις κύριες φιγούρες της «προπαγανδιστικής μηχανής» της σημερινής αστικής Ρωσίας, επιμένει αντικομμουνιστικά στη δαιμονοποίηση του Λένιν. Οσο πλησιάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης, ο Λένιν, ο επαναστάτης, που συνέβαλε όσο κανένας άλλος στη συγκρότηση αυτού του μοναδικού εργατικού κράτους και μετέτρεψε τη χώρα από «φυλακή των εθνών», όπως αποκαλούσαν την Τσαρική Αυτοκρατορία, σε ισότιμη συμμαχία αδελφών λαών πάνω στις βάσεις του σοσιαλισμού, τους στοιχειώνει και τους τρομοκρατεί! Η νεοαστική τάξη της Ρωσίας εξακολουθεί να τον βλέπει στους εφιάλτες της, είτε κοιμάται στα κότερα, είτε στις βίλες της...


Ποδαρόδρομος

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Και, όπως φαίνεται, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ακολουθήσουν «κατά πόδας» το πρόγραμμα των κεντρικών πολιτικών εκδηλώσεων του ΚΚΕ και του ΓΓ της ΚΕ, στον σχεδιασμό που κάνουν για τις προεκλογικές περατζάδες τους. Δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί μια περιοδεία, μια επίσκεψη, μια εκδήλωση του ΚΚΕ σε έναν νομό, σε μια πόλη, και ακολουθεί από πίσω η κουστωδία τους. Αν κρίνουμε από τον κόσμο που προσεγγίζει το ΚΚΕ, έχει «στημένο αυτί» στις θέσεις του, εκτιμά τη δράση του και τον αγγίζει το κάλεσμα συμπόρευσης που απευθύνει, το πράγμα εξηγείται. Πάντως, αν σκοπεύουν να συνεχίσουν έτσι εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, τους περιμένει πολύς ...ποδαρόδρομος!

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου