Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

ΞΕΝΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Εξαίρουν την «προσφορά του στη δημοκρατία και την ελευθερία» μιλώντας για το μακελειό στην Ουκρανία και τη στήριξη στο κράτος - δολοφόνο

 

Πηγή: Associated Press

 

Τον θαυμασμό τους για την... «πολιτική γενναιότητα» του Τζ. Μπάϊντεν να αποσυρθεί από την εκ νέου διεκδίκηση της Προεδρίας των ΗΠΑ εκφράζουν με αναρτήσεις τους στα social media διάφοροι ξένοι ηγέτες αλλά και ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. 

Μια σειρά από «πρωτοπαλίκαρα» των αμερικοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών εξαίρουν τους «αγώνες του Προέδρου για τη δημοκρατία και την Ελευθερία». Να θυμίσουμε ότι ο Τζ. Μπάϊντεν από τα χρόνια της πολιτικής του νιότης ως γερουσιαστής των ΗΠΑ πρωτοστατούσε για την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ όπου γης. Ο ίδιος προσωπικά επαίρονταν ότι πίεζε τον πρώην Πρόεδρο Μπ. Κλίντον να βομβαρδίσει τη Γιουγκοσλαβία, στήριξε όλα τα προσχήματα για τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και σαν αντιπρόδερος του «προοδευτικού» πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στήριξε τους πολέμους σε Συρία και Λιβύη... Αυτόν τον «αγωνιστή της δημοκρατίας και ελευθερίας» αποχαιρετούν διάφοροι ξένοι ηγέτες κάνοντας αναφορές για τον ρόλο του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και στη στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (θερμοί υποστηρικτές του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ) έγραψε στο Χ «Όλος ο θαυμασμός και η αναγνώρισή μου για τη γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου @JoeBiden. Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην στήριξή τους προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν. Μια μεγάλη χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Ο Ζελένσκι δήλωσε «Η Ουκρανία ευγνωμονεί τον πρόεδρο Μπάιντεν για την ακλόνητη υποστήριξή του στον αγώνα της για ελευθερία, η οποία, όπως και η σθεναρή διακομματική υποστήριξη των ΗΠΑ, ήταν και συνεχίζει να είναι κρίσιμη (...) Ελήφθησαν πολλές σθεναρές αποφάσεις τα τελευταία χρόνια και θα τις θυμόμαστε ως τολμηρές κινήσεις του προέδρου Μπάιντεν σε δύσκολους καιρούς. Και σεβόμαστε τη σημερινή σκληρή αλλά σθεναρή απόφαση».

Άλλη μια «ελπίδα» του «προοδευτικού κόσμου», που πρωτοστατεί στη διεξαγωγή του ιμπεριαλιστικού πολέμου ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε «Ο φίλος μου πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πετύχει πολλά: για την χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο. Χάρη σε αυτόν, η διατλαντική συνεργασία είναι στενή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και οι ΗΠΑ είναι για εμάς καλός και αξιόπιστος εταίρος. Η απόφασή του να μην είναι και πάλι υποψήφιος αξίζει αναγνώρισης».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ με ανάρτηση του στο Χ αναφέρει «Κύριε Πρόεδρε @JoeBiden, πολλές φορές λάβατε δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλή, και τη δημοκρατία και την ελευθερία πιο ισχυρές. Γνωρίζω ότι είχατε ως οδηγό σας τις ίδιες αρχές όταν ανακοινώσατε την τελευταία σας απόφαση. Ίσως τη δυσκολότερη στη ζωή σας».

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιαλα, επίσης στο Χ «Είναι αναμφίβολα η απόφαση ενός πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες. Είναι ένα υπεύθυνο και σε προσωπικό επίπεδο δύσκολο βήμα, αλλά αυτό του δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Εύχομαι για τις ΗΠΑ να αναδεχθεί ένας καλός πρόεδρος από την δημοκρατική αναμέτρηση δύο ισχυρών και ίσων υποψηφίων».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ σε μήνυμα του στο Χ «Θέλω να απευθύνω τις πιο ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον (πρόεδρο των ΗΠΑ) Τζο Μπάιντεν για τη φιλία του και την ακλόνητη στήριξή του στον ισραηλινό λαό (σ.σ εννοεί στις κυβερνήσεις του Ισραήλ και όχι στον λαό του) κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της καριέρας του. Ως ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε το Ισραήλ σε καιρό πολέμου…και ως ένας αληθινός φίλος του εβραϊκού λαού, είναι ένα σύμβολο του αδιάρρηκτου δεσμού μεταξύ των δύο λαών μας».

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στα στα social media αποχαιρέτησε τον Τζ. Μπάϊντεν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Joe Biden να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία, αποτελεί μια πράξη πολιτικής γενναιότητας και ανιδιοτέλειας. (...) Επίσης, το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει από εδώ και πέρα να πάρει μια ξεκάθαρη στάση ενάντια στην γενοκτονία των Παλαιστινίων. Και πρέπει να προωθήσει την ειρήνη με εγκράτεια στην εξωτερική πολιτική: με ένα ΝΑΤΟ που να έχει ΜΟΝΟ αμυντική αποστολή απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα, όπως ορίζει το καταστατικό του. Ο Joe Biden αφήνει πίσω του μια σημαντική παρακαταθήκη προσφοράς, υπηρετώντας την προοδευτική πολιτική. Αποτελεί προσωπική τιμή για εμένα το γεγονός ότι συνεργάστηκα μαζί του, ως εθελοντής, κατά την εκστρατεία των εκλογών του 2008». Το ΝΑΤΟ και το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ είναι «ιερά»... 

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου