Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Σταθερή ρότα


Αυτό που προκύπτει και επίσημα από τις δημόσιες δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου είναι ότι η ατζέντα των συνομιλιών περιέχει «τα πάντα όλα» και όχι «τη μία και μοναδική διαφορά που συζητάει η Ελλάδα», όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, δηλαδή τη χάραξη υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ. Οι αναφορές του Ελληνα ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν τον εφ' όλης της ύλης διάλογο, στο πλαίσιο του παζαριού που γίνεται κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή. Ούτε βέβαια περνάει απαρατήρητο ότι στις δηλώσεις σχεδόν απουσίαζε το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι οι δύο ΥΠΕΞ ταξίδεψαν την επόμενη μέρα στην Κυπριακή Δημοκρατία και στα Κατεχόμενα αντίστοιχα, ενόψει και της πενταμερούς που θα γίνει με ευρωατλαντική εποπτεία. Κρίνοντας μάλιστα από τα δημοσιεύματα της επόμενης μέρας, το «μπρα ντε φερ» μπροστά στις κάμερες καθόλου δεν αλλάζει τον σχεδιασμό να κλιμακωθεί το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά, στο πλαίσιο πάντα της στρατηγικής που χαράσσουν τα ευρωατλαντικά συμφέροντα, με τη συνεκμετάλλευση να καραδοκεί στο τέλος του δρόμου. Στον ελληνικό Τύπο, για παράδειγμα, κυριαρχεί η προσπάθεια να φανεί ότι η δημόσια και «ειλικρινής» ρητορική του Ελληνα ΥΠΕΞ έχει στόχο «να διατηρήσει ανοιχτούς και να ενισχύσει τους διαύλους», ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν σ' αυτήν τη φάση οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Ιδιο είναι το κλίμα και στον ευρωπαϊκό Τύπο, όπως στη γερμανική «Ντόιτσε Βέλε», που προβλέπει ότι «ο τρόπος που ειπώθηκαν τα πράγματα ίσως βάλει νέες βάσεις διαλόγου»... Από το κάδρο δεν λείπει βέβαια και ο ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετέχει στην ...ευφορία για τις δηλώσεις Δένδια, εκφράζει όμως την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στον διάλογο των δύο κυβερνήσεων, που διεξάγεται πάνω σε πλατφόρμα ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Σαθρές γραμμές...

Το πόσο σαθρές είναι οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται και από όσα βγάζουν στη φόρα ο ένας για τον άλλο, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για την κυβερνητική εναλλαγή. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ για παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με το νόμο για το 10ωρο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την αντιπαράθεση γι' αυτό το θέμα «μητέρα όλων των μαχών», με τη ΝΔ να απαντάει ότι το 10ωρο ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά ότι χρειαζόταν συλλογική και όχι ατομική σύμβαση για την εφαρμογή του και ότι υλοποιούνταν ήδη σε ορισμένους κλάδους, με τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτικών συνδικαλιστικών πλειοψηφιών. Αλλά και στα ζητήματα της Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για την εξυπηρέτηση «φίλιων» οικονομικών συμφερόντων, στους οποίους μοιράζει χρήμα με συμπράξεις, την ώρα που ο διορισμένος από την κυβέρνηση επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης δεν κρύβει τον ...θαυμασμό του για τη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο να καθιερωθούν οι ΣΔΙΤ ως ένα από τα βασικά «αναπτυξιακά εργαλεία» για το κεφάλαιο. Οπως δηλώνει σε συνέντευξή του, στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήθηκαν 13 έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, πολλά απ' αυτά στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση, σε βάρος του λαού.


... και κακοτοπιές

Αλλά και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, οι τόνοι σηκώνονται με αφορμή το νομοσχέδιο της ΝΔ, αλλά ο Μ. Βορίδης, έχοντας πάρει την πάσα από την αρμόδια τομεάρχισσα του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει ότι με εξαίρεση το ΚΚΕ «όλοι οι άλλοι λέμε "χωρίς κανέναν περιορισμό"», που αποτελεί τη βάση για τη μεταξύ τους συνεννόηση στην αλλαγή του νόμου. Συμφωνούν δηλαδή στο αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος» και πάνω εκεί ψηφοθηρούν, αντιμετωπίζοντας τους απόδημους ως «κουκιά στην κάλπη». Πολλή δουλειά μαζεύτηκε τώρα τελευταία στο «υπουργείο αντιπολίτευσης» που διευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο λαός έχει πια την πείρα να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να χαράξει γραμμή πάλης ενάντια και στη μία και στην άλλη εκδοχή της ίδιας πολιτικής, που στοχοποιεί τα δικαιώματα και τις ανάγκες του.


Ομπρέλα

«Αντιαεροπορική ομπρέλα» σήκωσαν το Σαββατοκύριακο τα ΜΜΕ για τη σημερινή επίσκεψη ελληνικής αντιπροσωπείας στη Σαουδική Αραβία, όπου μεταξύ άλλων θα υπογραφεί και η συμφωνία για τον «δανεισμό» μιας συστοιχίας «Patriot». Για να κρύψουν τους κινδύνους από τη βαθιά ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας, διακινούν κάθε πιθανό κι απίθανο «επιχείρημα», όπως ότι το σύστημα πυραύλων είναι αμυντικό και ως εκ τούτου δεν πάει εκεί για να... απειλήσει κανέναν. «Πουλάνε τρέλα» δηλαδή για το γεγονός ότι και η κίνηση αυτή είναι ολοφάνερα ενταγμένη στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, με την «κάννη» στραμμένη στο Ιράν και στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας. Οτι το πυραυλικό σύστημα, όπως και συνολικά η ανάπτυξη δυνάμεων (π.χ. φρεγάτα προ εβδομάδων) και οι συμφωνίες που κάνει η κυβέρνηση με κράτη του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής («αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ), είναι «υπό την ομπρέλα» σχεδιασμών που «σφραγίστηκαν» με τη «συμφωνία του αιώνα», ανάμεσα στο Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, με την επίβλεψη των ΗΠΑ. Οτι έρχεται να «κουμπώσει» στα σχέδια για την «απελευθέρωση» αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από την περιοχή, για μετακίνησή τους προς τον Ειρηνικό και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ». Οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις και συνολικά ο λαός γίνονται έτσι «στόχος» των ανταγωνισμών, για τα συμφέροντα και τις συμμαχίες του κεφαλαίου. Αυτά βρίσκονται πίσω από την απόφαση αυτή, και γι' αυτό απειλούν ευθέως τον λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς.

 

Ριζοσπάστης  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου