Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

«Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής!»


Η τιμή του νικελίου καταγράφει ιστορικά ρεκόρ και η κυβέρνηση κλείνει τη ΛΑΡΚΟ...

 

 

«Επεσε και το τελευταίο φύλλο συκής! Η τιμή του νικελίου καταγράφει ιστορικά ρεκόρ και η κυβέρνηση κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, τον μοναδικό παραγωγό στην ΕΕ, τον 5ο παραγωγό παγκόσμια» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και υπογραμμίζουν: «Ο αγώνας μας τους καθυστέρησε, τους "πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη" και αυτοί μας λένε ότι "δεν είναι αυτό που βλέπουμε"».

Αναλυτικά, το κείμενο της ανακοίνωσης που υπογράφουν τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας (ΣΕΛ), Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ «Ο Αγιος Ιωάννης», Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Καστοριάς και Σερβίων και το Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΑΕ (Αθήνα) έχει ως εξής:

«Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη για τη ΛΑΡΚΟ όπου συμμετείχαν οι βουλευτές από όλα τα κόμματα, οι Δήμοι που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ σε έξι νόμους, οι επικεφαλής των Παρατάξεων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τα Σωματεία μας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου, οι κυβερνητικοί βουλευτές κύριοι Κουτσούμπας και Πνευματικός, ενώ καλεσμένος ήταν ο ΥΠΕΚΑ κ. Σκρέκας που ως επισπεύδων υπουργός και υπεύθυνος για την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ έλαμψε δια της απουσίας του.

Ο κ. Σταϊκούρας εκφράζοντας τη θέση της κυβέρνησης, αρχικά αναμάσησε τη γνωστή "πικρόχολη καραμέλα" ότι "η Κυβέρνηση έχει σώσει τη ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα δίνοντας 52 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό κλπ".

Μάλιστα, υποτιμώντας την νοημοσύνη όλων των παραβρισκόμενων απέκρυψε συνειδητά τις τιμές αγοροπωλησίας του νικελίου στην παγκόσμια αγορά αυτές τις μέρες. Παρουσιάζοντάς μας κάτι λιγότερο από τις μισές που έλαβαν χώρα στις 8/3 μας κάλεσε "να μην πάρουμε υπόψη την ιστορική εκτίναξη του νικελίου που βλέπουμε στο L.M.E.". Είπε πως "αν έχει αξία η ΛΑΡΚΟ θα φανεί από το ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς τις επόμενες ημέρες".

Με τα λεγόμενα του και γνωρίζοντας από την πλευρά μας την τεράστια αξία της ΛΑΡΚΟ, μας οδηγεί να υποψιαστούμε το ενδεχόμενο με τις "πλάτες" της κυβέρνησης και σε συνεννόηση με συγκεκριμένα συμφέροντα να μην υπάρξει στημένα ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς. Ετσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να την εκποιήσουν σε ελεύθερες διαπραγματεύσεις (Θα το δείξει η ιστορία).

Η στάση ουδετερότητας, πιθανόν και αντίθεσης, ως προς την διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ειδικά τώρα λόγω των νέων θεματικών δεδομένων στην παγκόσμια αγορά, τόσο του επισπεύδοντος υπουργού Κυρίου Σκρέκα που απουσίασε εκκωφαντικά όσο και όλων των συμμετεχόντων στην τηλεδιάσκεψη, είτε με την σιγή τους (βλέπε πρωτοκλασάτους υπουργούς της κυβέρνησης κ. Οικονόμου και κ. Κεδίκογλου) είτε με τις ξεκάθαρες θέσεις συμπαράστασης ακόμη και των κυβερνητικών βουλευτών στον αγώνα των εργαζομένων δηλώνουν ένα και μόνο πράγμα. Την απόλυτη έλλειψη στήριξης στον κ. Σταϊκούρα που πρωτοστατεί σε αυτόν το παράλογο και καταστροφικό σχεδιασμό, αδειάζοντάς τον και ρίχνοντας μομφή στο πρόσωπό του για τον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων.

Ο κ. Σταϊκούρας εκνευρισμένος από τα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις των παραβρισκόμενων (ακόμη και βουλευτών της ΝΔ) για ακόμη μία φορά οδηγήθηκε σε μία τοποθέτηση διαστρέβλωσης, επιπέδου "κατινιάς".

Στόχο είχε την διαχρονική σε καθημερινή βάση επιδίωξη να δημιουργήσει διάσπαση στις γραμμές των εργαζομένων. Βέβαια, ως αποτέλεσμα εισέπραξε για ακόμη μία φορά την ενιαία απάντηση από το σύνολο των Σωματείων μας. Η τακτική "λέγε, λέγε κάτι μένει", του γύρισε μπούμερανγκ. Εγινε για ακόμη μία φορά ρεζίλι.

Και αυτή η συζήτηση έκλεισε αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα, τόσο από τον ίδιο, όσο και από την καλοπληρωμένη Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ που διορίστηκε μετά από δική του αίτηση πριν δύο χρόνια.

Δεν απαντήθηκαν ποτέ τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση όπως: "Πόσο ήταν το κόστος παραγωγής πριν βάλουν τη ΛΑΡΚΟ σε εκκαθάριση και πόσο το έχουν φτάσει σήμερα σπαταλώντας τα χρήματα του ελληνικού λαού; Τι σχέδιο συνέχισης λειτουργίας έχουν μετά την υλοποίηση των ομαδικών απολύσεων τέλος Μαρτίου; Πόσο είναι το κόστος ενέργειας της ΛΑΡΚΟ σε σχέση με άλλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις;".

Με ευθύνη του παραβρισκόμενου κ. Σταϊκούρα, των απόντων κ. Σκρέκα και Χατζηδάκη και του κρυμμένου κ. Οικονόμου, η κυβέρνηση δεν "πήρε θέση" απέναντι στα αποκαλυπτικά πρακτικά των διαβουλεύσεων που καταθέσαμε και μέσα στα οποία η ειδική διαχείριση δηλώνει:

"Δεν σας λέμε πόσο ήταν και που έχει φτάσει το κόστος παραγωγής γιατί το ερώτημα σας είναι σκόπιμο για να μας κολλήσετε στον τοίχο". "Δεν έχουμε σχέδιο λειτουργίας". "Η ΛΑΡΚΟ χρεώνεται με 320 ευρώ την M.W.H.» (σημειώνουμε ότι: οι άλλες ενεργοβόρες πληρώνουν 35 ευρώ/ΜWH και τα πρακτικά διαβουλεύσεων με την ειδική διαχείριση είναι στην διάθεση όλων των ΜΜΕ).

Ακόμη και σήμερα όπου ο τελευταίος κάτοικος αυτής της χώρας βλέπει τις τεράστιες προοπτικές της ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση και οι εντολοδόχοι κονδυλοφόροι της μας λένε ότι "η ΛΑΡΚΟ δεν είναι βιώσιμη".

Από τα λίγα που γνωρίζουμε. Οταν στο καπιταλισμό κάτι μπορεί να προσφέρει άμεσα κέρδη και δεν αξιοποιείται, μία μόνο εξήγηση υπάρχει: Το κλείνουν για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα.

Και αν δεν είναι έτσι πώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την ημέρα που ανέβηκαν οι τιμές του νικελίου στα ύψη "πήρε μέτρα διασφάλισης της αξίας της ΛΑΡΚΟ" σταματώντας ακόμη ένα καμίνι από τα δύο που λειτουργούσαν, συρρικνώνοντας την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ από το 20%, στο 10% των δυνατοτήτων της.

Αυτή τη στιγμή που οι επιπτώσεις του πολέμου φορτώνονται στο λαό, με ευθύνη της κυβέρνησης και κυρίως της τρόικας Σταϊκούρας - Σκρέκας - Χατζηδάκης η ΛΑΡΚΟ και η χώρα μας χάνουν σε ημερήσια βάση πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ συνάλλαγμα.

Παράλληλα, πέρα και έξω από κάθε λογική, χωρίς κανένα πρόσχημα και επιχείρημα απέναντι σε όλα όσα θέσαμε ως παράτυπη, ενδεχομένως και παράνομη διαδικασία, με "μαέστρο" την κ. Στρατινάκη έκλεισε η διαδικασία στο ΑΣΕ με fast track διαδικασίες.

Η κυβέρνηση σταματά τελείως τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και μας πετάει στο δρόμο μετά από δεκαετίες σκληρής εργασίας σαν "στυμμένες λεμονόκουπες". Κλέβοντας τον ιδρώτα μας και προσβάλλοντας το αίμα που έχει χυθεί για να μείνει ανοιχτή η ΛΑΡΚΟ μέχρι σήμερα, από εργαζόμενους σε μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές, μας μετατρέπει σε επιδοματίες προγραμμάτων ανεργίας.

Από την πλευρά μας δεν έχουμε πού να πάμε. Είμαστε αποφασισμένοι να μην βγούμε έξω από τις εργασίες μας και από τα σπίτια μας.

Δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε μονομερής υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης θα έχει χαρακτήρα εικονικό και μόνο. Κυβερνητική εξαπάτηση προς τους επενδυτές θα είναι.

Εδώ θα μας βρουν οι επενδυτές της. Οποιοι και να είναι, όποτε και να έρθουν. Οτι δεν έλυσε η κυβέρνηση ως όφειλε απέναντι μας, θα καλεστούν να το λύσουν αυτοί από την πρώτη μέρα.

Η κυβέρνηση μας οδηγεί σε μία σύγκρουση που δεν θα ελέγχεται σε λίγο.

Το μόνο πού μπορούμε να πούμε με σεμνότητα και αποφασιστικότητα είναι:

Ο βρεγμένος, δεν φοβάται την βροχή.

Τον Ηφαιστο, δεν το φόβισε ποτέ η φωτιά και το σίδερο. Απεναντίας, αγάπησε τόσο πολύ αυτή την τέχνη που τον ανέδειξε σε θεό.

Την ΛΑΡΚΟ, τη μουτζούρα της, τη φωτιά και το ατσάλι της, με μάρτυρες τα μάρμαρα στα νεκροταφεία μας και τα σακατεμένα κορμιά μας την έχουμε πληρώσει με την ζωή μας και συνεχίζουμε να την αγαπάμε. Και αυτά τα μάρμαρα, γι' αυτό γίνανε μάρμαρα, γιατί αγάπησαν την εργασία τους.

Γι' αυτό και η ΛΑΡΚΟ είναι η ζωή μας.

Το κρίμα στο λαιμό της κυβέρνησης και ο λογαριασμός από τα σπασμένα, στους επενδυτές της.

Εμείς, είτε έτσι, είτε αλλιώς και στις δυο περιπτώσεις νικητές θα βγούμε. Επιλέγουμε να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια μας και είμαστε ήδη νικητές.

Μολών Λαβέ.

Καλή αντάμωση αδέλφια στη κλιμάκωση του αγώνα.

Ενας για όλους και όλοι για έναν.

Ζήτω η εργατική τάξη.

Σωματεία ΛΑΡΚΟ».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου