Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Περίεργες συμπτώσεις... αναζητούν Κλουζό

 

Ηταν Φλεβάρης του 2022, λίγες μέρες πριν την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν ο νεοεκλεγείς καγκελάριος της Γερμανίας συναντιόταν με τον Τζo Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι «αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, τότε δεν θα υπάρχει πλέον "Nord Stream 2". Εμείς θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό». Η δήλωση αυτή προκάλεσε εντύπωση στους δημοσιογράφους, που αναρωτήθηκαν πώς μπορεί να γίνει αυτό, από τη στιγμή που το έργο βρίσκεται υπό γερμανικό έλεγχο. Η απάντηση του Μπάιντεν ήταν αφοπλιστική: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε». Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά καθώς φουντώνουν τα σενάρια και οι ενδείξεις για δολιοφθορά στο δίκτυο «Nord Stream» των αγωγών που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και αποτελούν το ενεργειακό «μήλον της Εριδος» ανάμεσα στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, με τους Αμερικανούς να πιέζουν για πλήρη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι ειδικοί συγκλίνουν πλέον ότι αν δεν υπάρξει άμεση επισκευή των αγωγών, αυτοί θα καταστούν άχρηστοι σε σύντομο διάστημα, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν ποτέ. Το παζλ συμπληρώνει η «παράξενη» αντίδραση ενός Πολωνού πρώην υπουργού Αμυνας και αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σχολίασε στο Twitter σχετικά με τις σοβαρές ζημιές στο δίκτυο του «Nord Stream»: «Σας ευχαριστώ, ΗΠΑ». Και μια λεπτομέρεια: Την ίδια μέρα που φούντωναν τα σενάρια για δολιοφθορά στον ρωσο-γερμανικό αγωγό, οι κυβερνήσεις Πολωνίας, Νορβηγίας και Δανίας εγκαινίαζαν τον αγωγό «Baltic Pipe», που θα αποτελέσει τη βασική διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας στην Πολωνία και από εκεί στις γειτονικές χώρες (όπως η Γερμανία), αναβαθμίζοντας έναν ένθερμο σύμμαχο των ΗΠΑ σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο της περιοχής. Ε, μετά απ' όλα αυτά, μόνο ένας ...Κλουζό θα μας σώσει, για να διαλευκάνει τι ακριβώς συνέβη στα βάθη της Βαλτικής με το δίκτυο του «Nord Stream».


Σωσίβιο

«Σωσίβιο 80 δισ. στην ενεργειακή κρίση» ανακάλυψαν τα αστικά ΜΜΕ στην πρόταση που έστειλε ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας στην ΕΕ, προτείνοντας τη δημιουργία «κοινού ευρωπαϊκού ταμείου» για τις επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου. Δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ποιον αφορά το «σωσίβιο»... Η πρόταση προβλέπει ένα «ειδικό τέλος», ύψους 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως μια τέτοια κίνηση «θα ανεβάσει το κόστος της Ενέργειας», υπονοώντας ότι το νέο χαράτσι θα φορτωθεί «πάραυτα» στον λαό. Σύμφωνα εξάλλου με όσα αναφέρονται στην επιστολή του Ελληνα υπουργού, το ταμείο θα έχει στόχο «τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα», την επιδότηση δηλαδή των «πράσινων» μονοπωλίων για να επενδύουν συσσωρευμένα κεφάλαια. Ακόμη, «την επέκταση και τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου», χρηματοδοτώντας υποδομές στην αποθήκευση και μεταφορά του LNG, στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού ενεργειακού σχεδιασμού, που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης. Προβλέπει, τέλος, την «κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών Ενέργειας»! Δηλαδή, τα μονοπώλια της ηλεκτροπαραγωγής θα πληρώνουν ως «φόρο» χρήματα που θα «αρμέγουν» από την τσέπη του λαού και στη συνέχεια θα τους επιστρέφονται πολλαπλάσια, ως επιδότηση για τις επενδύσεις και τις «έκτακτες ανάγκες» τους! Μιλάμε δηλαδή για πραγματικό «σωσίβιο» στο κεφάλαιο, κι επομένως ένα ακόμα βαρίδι στα πόδια του λαού.


Εξευτελισμός

Σε συνέχεια του πρόσφατου αντεργατικού νόμου για τον πρώην ΟΑΕΔ, η διοίκηση της ΔΥΠΑ (που αποτελεί τη μετεξέλιξή του) προχώρησε στην «εξειδίκευση» των μέτρων που θα παίρνονται στο εξής σε βάρος των ανέργων. Ετσι, μετά τη νομοθέτηση διατάξεων που προβλέπουν τη διαγραφή από το μητρώο των ανέργων, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό σε κάποιες παροχές και τη στέρηση του γλίσχρου επιδόματος από τους ελάχιστους που το λαμβάνουν, η διοίκηση της ΔΥΠΑ προχωρά στη θεσμοθέτηση ενός προκλητικού ποινολογίου σε βάρος τους, αν δεν «συμμορφώνονται» με τις υποχρεώσεις που τους φορτώνουν. Πρόκειται για έναν εξευτελιστικό κατάλογο από «καθήκοντα», που αντιμετωπίζουν τον άνεργο όχι ως έναν άνθρωπο που έχει χάσει τη δουλειά του, χωρίς καμιά δική του ευθύνη, αλλά ως έναν τεμπέλη, ο οποίος σε κάθε του βήμα, για όλο το διάστημα της ανεργίας, θα πρέπει να αναζητεί εργασία και μάλιστα να το αποδεικνύει ανά πάσα στιγμή και να ενημερώνει τη ΔΥΠΑ και τις υπηρεσίες της. Ο άνεργος αντιμετωπίζεται ως «ύποπτος» τελέσεως αδικημάτων και ως «εχθρός», επιβεβαιώνοντας την ολοκληρωτική μετατροπή του πρώην ΟΑΕΔ σε έναν μηχανισμό στην υπηρεσία της εργοδοσίας. Οχι μόνο με την παροχή τζάμπα εργατικών χεριών, αλλά και με την τιμωρία όσων απορρίπτουν το «δουλειά να 'ναι κι ό,τι να 'ναι», ή αντιδρούν στους εξευτελιστικούς όρους που τους επιβάλλονται για να συνεχίσουν να εμφανίζονται ως άνεργοι και να παίρνουν το αστείο επίδομα της ΔΥΠΑ.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου