Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ακρως προκλητικός την ώρα που ο λαός υποφέρει

 

Eurokinissi

«Ο τουρισμός πάει από ρεκόρ σε ρεκόρ, οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται», ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες το πρωί στα «Παραπολιτικά», προσθέτοντας άλλο ένα ανέκδοτο στην προεκλογική του εκστρατεία, την ώρα που οι τιμές είναι στον θεό, οι μισθοί δεν φτάνουν για να βγει ο μήνας και οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να διασφαλίσουν ούτε μια βδομάδα διακοπές.

Στο μεταξύ, απέρριψε για άλλη μια φορά κάθε σκέψη μείωσης στον ΦΠΑ έστω στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, επικαλούμενος «απώλειες εσόδων» για τον προϋπολογισμό του αστικού κράτους, ενώ για τις αυξήσεις στα ενοίκια παρέπεμψε για ανακούφιση στις «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης στην αγορά των μισθώσεων μέσω Airbnb και στην golden visa. Για τις αυξήσεις γενικώς και ειδικά στα τρόφιμα, παρέπεμψε στις «έκτακτες βοήθειες», στα ψίχουλα που κατά καιρούς έδωσε, και στις «σημαντικές ρυθμιστικές παρεμβάσεις» στην αγορά, όπως επίσης και στη δυνατότητα μιας κάποιας εμπλοκής κεντρικά της ΕΕ (εξ ου και η επιστολή του στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν), που υποτίθεται ενώ είναι διακρατική ένωση του κεφαλαίου θα κινηθεί εναντίον του, εναντίον της ίδιας της φύσης της. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε άλλωστε κι άλλο ένα ανέκδοτο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ότι ενεργεί ...ενάντια στα ολιγοπώλια και μονοπώλια.

Στο μεταξύ, έστειλε σήμα στις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις «να αφήνουμε τις κομματικές αντιπαραθέσεις στην άκρη (...) όταν κάτι προτείνεται το οποίο είναι αντικειμενικά σωστό», θυμίζοντας ότι στη ΝΔ «κατά καιρούς έχουμε υιοθετήσει και προτάσεις της αντιπολίτευσης». Υπογράμμισε άλλωστε ότι «την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα χρειαστεί να δουλέψουμε και με τους Σοσιαλιστές και με τους Φιλελεύθερους απέναντι στα άκρα και να συνδιαμορφώσουμε ευρωπαϊκές πολιτικές», γι' αυτό και ζήτησε «λίγο μέτρο» στις κοκορομαχίες τους, εφόσον στοιχίζονται στα βασικά προτάγματα του κεφαλαίου.

Προκλητικός εμφανίστηκε και στο θέμα της επιστολικής ψήφου, όπου κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ...ξεχάσουν να την στείλουν, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του «οργάνωσε άψογα μια σύνθετη διαδικασία». Κι αυτό όταν καθημερινές είναι οι καταγγελίες από εκλογείς που επέλεξαν να ψηφίσουν έτσι, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών να εκχωρήσουν τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου σε εταιρείες κούριερ, με φακέλους να μη φτάνουν ποτέ στους ψηφοφόρους ή να ...χάνονται κατά την επιστροφή. Σε κάθε περίπτωση, προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοθέτημα μετά τις ευρωεκλογές, για καθιέρωση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές.

Κάλυψη στις αθλιότητες Γεωργιάδη

Με το ίδιο θράσος απάντησε και για τον αγώνα που δίνουν οι υγειονομικοί των παιδιατρικών νοσοκομείων λόγω των τραγικών ελλείψεων, επιβεβαιώνοντας τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Μητσοτάκης κάλυψε τον υπουργό Υγείας, Γεωργιάδη, ο οποίος απείλησε ότι μπροστά στις κινητοποιήσεις δεν θα διστάσει να επιστρατεύσει γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα. «Και πολύ καλά θα κάνει ο υπουργός», είπε, προσθέτοντας ότι «όταν μερικές φορές ζητήματα τόσο ευαίσθητα, όπως τα παιδικά χειρουργεία, φαίνεται να εργαλειοποιούνται από κάποιους, το κράτος οφείλει να αντιδράσει» γιατί τάχα «δεν γίνεται να την πληρώνουν τα παιδιά και οι γονείς».

Τα λέει αυτά δίχως να ντρέπεται, όταν επί κυβέρνησής του λόγω των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους, η αναμονή στα δύο μεγάλα νοσοκομεία παίδων της Αττικής («Αγ. Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») φτάνει τους 3.000 μικρούς ασθενείς. Πρόβλημα που η κυβέρνηση επιχειρεί το λύσει «μετακινώντας» αναισθησιολόγους από άλλα νοσοκομεία, ενώ οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδεικνύουν τους κινδύνους, μιας και τα παιδιατρικά χειρουργεία έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, να υπάρχουν παιδοαναισθησιολόγοι.

Για να κρύψει τις ευθύνες του, ο ίδιος άνθρωπος που μόλις πριν από λίγους μήνες και στις εθνικές εκλογές υποσχόταν «10.000 προσλήψεις στην Υγεία», χτες κατηγόρησε «τους ρυθμούς που το ίδιο το ΑΣΕΠ μάς επιβάλλει». «Εχουμε μια "βαριά" διαδικασία στο ΑΣΕΠ», γνωμάτευσε σαν να μην έχει διατελέσει ο ίδιος πρωθυπουργός ή και υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παλαιότερα.

Ξεκαθάρισε για τον εκλογικό νόμο ότι δεν έχει «καμία σκέψη» να αλλάξει «το μπόνους και τον τρόπο με τον οποίο δίνεται». Αλλά και τώρα, μπροστά στις ευρωεκλογές, έβαλε ξανά στόχο να λάβει «ισχυρή εντολή» ώστε να υλοποιήσει με «μεγαλύτερη ορμή» τις «μεταρρυθμίσεις» που χρειάζεται το κεφάλαιο στις νέες συνθήκες, εγγυώμενος ταυτόχρονα σε ξένα και ντόπια κέντρα ότι με αυτόν στην αστική διαχείριση «δεν θα γυρίσει ποτέ η Ελλάδα πίσω στις εποχές των "λεφτόδεντρων" και των ανέξοδων υποσχέσεων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Σημειωτέον, νωρίτερα το πρωί, ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου συζητώντας τη «στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ», τη διμερή «αμυντική συνεργασία» και τον ρόλο της Ελλάδας «ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Συζητήθηκαν επίσης η «κατάσταση στη Μέση Ανατολή» και οι «τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία», με την κυβέρνηση να δίνει το «παρών» σε όλα τα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα στην ευρύτερη περιοχή.

Αργότερα περιόδευσε σε Αίγιο, Πάτρα και Πύργο Ηλείας.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου