Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

«Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά διατράνωσαν οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)


Από τη μαζική, μαχητική κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη 
Από τη μαζική, μαχητική κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη

Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποιήθηκε το πρωί στην Θεσσαλονίκη από την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Η πορεία ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου όπου νωρίτερα έγινε συγκέντρωση με κατάληξη το Αμερικανικό Προξενείο. Αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν όπως, «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών, «Να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή, στον πόλεμο του ΝΑΤΟ καμία εμπλοκή» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Φθάνοντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο τα συνθήματα που δόνησαν την ατμόσφαιρα ήταν, «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Συμβολικά μπροστά στην είσοδο του αμερικανικού προξενείου έκαψαν μια αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας το σύνθημα, «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι». Επίσης έγραψαν το σύνθημα, «Pompeo - Yankees go home».

Μιλώντας έξω από το Αμερικανικό Προξενείο, ο Μπάμπης Βέλης, γγ της ΕΔΥΕΘ, κάλεσε σε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να κλείσουν οι βάσεις στην χώρα μας, για καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Η συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου

«Έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά. Όχι στην συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», είναι το σύνθημα που αναγραφόταν στο πανό της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, που βρισκόταν στην πλάτη της κεντρικής εξέδρας της συγκέντρωσης που έγινε από την Επιτροπή Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μαϊκ Πομπέο στην χώρα μας για τον «Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ».

Επίσης υπήρχαν πανό της ΕΔΥΕΘ τα οποία ανάγραφαν, «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών». Και ακόμη, «Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να κλείσουν οι βάσεις και τα στρατηγεία. Καμιά συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία».

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής ιστορίας του ΑΠΘ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «Ετούτη εδώ τη χώρα, όπως και όλες τις χώρες του κόσμου, τις έφτιαξαν οι λαοί με τους αγώνες και το μόχθο τους. Οι πατρίδες χτίζονται με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων. Σε αυτούς ανήκουν. Η αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αίτημα για το μέλλον. Είναι όρος επιβίωσης του λαού στο σήμερα».

Επίσης χαιρέτησε ο Γιώργος Γκαντίδης, απόστρατος αξιωματικός του Π.Ν και εκπρόσωπος της ΚΕΘΑ (διαβάστε παρακάτω), ενώ η κεντρική ομιλία έγινε, από τον Νίκο Ζώκα, γγ της ΕΔΥΕΘ (διαβάστε παρακάτω).

Στη κινητοποίηση συμμετείχαν μαζικά με τα πανό και τα συνθήματά τους, σωματεία, λαϊκές επιτροπές, επιτροπές αγώνα, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σωματεία συνταξιούχων, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων και γυναικείοι σύλλογοι.
1 / 4

Η ομιλία του Ν. Ζώκα


Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ζώκας ανάφερε τα εξής:

«ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ

Όχι στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Εργαζόμενες,  Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι,
Νέες και Νέοι,

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, χαιρετίζουμε όλες και όλους, που ανταποκριθήκατε και βγήκατε στο δρόμο του αγώνα με το σύνθημα:

"Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα!"

"Έξω οι φονιάδες των λαών από τη χώρα μας!"

Οι εργαζόμενοι, τα ταξικά συνδικάτα, οι συνταξιούχοι, η νεολαία όλες αυτές τις μέρες είναι στους δρόμους, ενάντια στη νέα βάρβαρη επίθεση των πλουτοκρατών, της κυβέρνησης τους και των κομμάτων που τους υπηρετούν.

Ενάντια στην περιστολή και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών. Ενάντια στο νόμο που τσακίζει τη συνδικαλιστική δράση και βάζει στο γύψο τα σωματεία. Ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τη βίαιη αντιμετώπιση των λαϊκών αγώνων.
Γνωρίζουν καλά, η πολιτική τους γεννά τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίδραση. Αυτή φοβούνται! Για αυτό προετοιμάζονται, για να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση και στην ανάπτυξη των αγώνων.

Γνωρίζουν καλά, ότι το σάπιο σύστημά τους, που τρέφεται από την εκμετάλλευση των λαών, από τις σάρκες και το αίμα των εργαζόμενων, που γεννά κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και θάνατο έχει φάει προ πολλού τα ψωμιά του. Δεν μπορεί να προσφέρει τίποτε καλό στον άνθρωπο.

Μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Οι εμπορικοί πόλεμοι, οι δασμοί στις εισαγωγές, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στους αντιπάλους τους δείχνουν τα μεγάλα προβλήματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και την αδυναμία της να τα λύσει. Τα θησαυροφυλάκια των μονοπωλίων ξεχειλίζουν. Δυσκολεύονται όμως να επενδύσουν ξανά τα κεφάλαια, που συσσωρεύουν, σε τομείς νέας κερδοφορίας.

Όλα αυτά φέρνουν μια νέα -ίσως ακόμη πιο ισχυρή- οικονομική κρίση, με όλα τα γνωστά και οδυνηρά για τους λαούς επακόλουθα. Οι λαοί, οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Αύριο, ακόμη πιο μαζικά και οργανωμένα. Για αυτό και προετοιμάζονται, παίρνουν τα μέτρα τους.

Γνωρίζουν καλά, ότι οι αντιθέσεις τους είναι αγεφύρωτες. Είναι μαζί όταν τσακίζουν τους λαούς. Σφάζονται και τρώγονται σαν τα τσακάλια, όταν έρχεται η ώρα να μοιράσουν τη λεία. Τα ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα συγκροτούν και διαλύουν συμμαχίες, άξονες και αντιάξονες, προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για το λαό μας. Για όλους τους λαούς του κόσμου. Οι εξελίξεις προμηνύουν νέα και πιο έντονη όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Δυναμώνει η επιθετικότητα των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί τους με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων άλλων κρατών.

Συγκρούονται θανάσιμα για τον έλεγχο των σφαιρών επιρροής, των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Ο κόσμος έχει μπει σε μία νέα κούρσα για την ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορεία νέων και ακόμη φονικότερων οπλικών συστημάτων.

Θερμές εστίες πολέμου καίνε τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο, την Ουκρανία και αλλού. Μένονται οι πόλεμοι στη Συρία και τη Λιβύη. Αμέτρητα τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών. Θαλασσοπνίγονται άντρες, γυναίκες, μικρά παιδιά για να ξεφύγουν από τις φλόγες, που οι ιμπεριαλιστές άναψαν στις πατρίδες τους. 
Αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις ΗΠΑ σαν απόβλητα.
Το "πρώτο πυρηνικό πλήγμα" έγινε επίσημο δόγμα του ΝΑΤΟ στη Σύνοδό του το 2016. Πέρσι η κυβέρνηση Τραμπ δημοσιοποίησε το δικό της "πυρηνικό δόγμα", που προβλέπει την παραγωγή και χρήση των λεγόμενων "μικρών πυρηνικών όπλων".

Η Ρωσία παίρνει κι αυτή τα μέτρα της. Δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν, πως εάν οι πύραυλοι των ΗΠΑ αναπτυχθούν στην Ευρώπη η χώρα του θα απαντήσει. Προειδοποίησε τις χώρες, που συμφωνούν με αυτό, ότι εκτίθενται σε ανταποδοτικά χτυπήματα. Ανάμεσά τους και η χώρα μας, που χαρακτηρίστηκε από τις ΗΠΑ ως "κράτος Ανάσχεσης", μαζί με την Πολωνία, τη Ρουμανία και το Ισραήλ.

Η χώρα μας έχει γίνει πολεμικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς,
γίνεται μαγνήτης επιθέσεων σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, τηρεί και επαυξάνει τις δεσμεύσεις προς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Βάζει το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. 
Συνεχίζει και βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Υλοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, που στηρίζει την διείσδυση των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια σε αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα. Συμμετέχει ενεργά σε 12 στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η χώρα μας δαπανά τεράστια ποσά για τις νατοϊκές στρατιωτικές δαπάνες. 4 δις. ευρώ το χρόνο για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, που δεν υπηρετούν την άμυνα μας. Τα στερείται ο λαός από τους μισθούς και τις συντάξεις, από τις δαπάνες για Υγεία, Πρόνοια, μόρφωση, Αθλητισμό, Πολιτισμό.

Συνεχίζεται η πολύπλευρη αναβάθμιση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, η επικίνδυνη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία με το Ισραήλ. Την ίδια ώρα που το κράτος - δολοφόνος σφαγιάζει καθημερινά τον παλαιστινιακό λαό και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ απειλεί το Ιράν.

Σήμερα ήρθε στη χώρα μας ο γύπας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Για να υπογράψει με την κυβέρνηση την ανανέωση - ενίσχυση - επέκταση της Συμφωνίας για τις βάσεις και τα πυρηνικά, τη λεγόμενη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ".

Η προετοιμασία της νέας Συμφωνίας ξεκίνησε όμως με την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον το 2017. Τότε που σφιχταγκαλιάστηκε με τον "διαβολικά καλό" Τραμπ -όπως τον αποκάλεσε- και άνοιξε τον "Στρατηγικό Διάλογο" με τις ΗΠΑ. Η ΝΔ χτίζει πάνω σε αυτά που θεμελίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο "Στρατηγικός τους Διάλογος" εκτός από τις βάσεις περιλαμβάνει το εμπόριο, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό.

Η νέα Συμφωνία -που θέλουν να υπογράψουν- θα φέρει επικίνδυνες προσαρμογές σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Θα δέσει τις ένοπλες δυνάμεις ακόμη πιο σφιχτά στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές αποστολές και πολέμους. Θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Θα μεγαλώσει το δίκτυο των ξένων βάσεων και στρατηγείων. Θα συμπεριλάβει και άλλες εγκαταστάσεις εκτός από τη βάση της Σούδας, η οποία μεγαλώνει, επεκτείνεται και παραμένει βασικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς της περιοχής. Από εκεί οι νατοϊκοί δολοφόνοι μάτωσαν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας, της Λιβύης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα συμπεριλάβει στη νέα Συμφωνία και όλες τις βάσεις, που δημιούργησε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τη βάση των drones της Λάρισας, τη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, τη βάση συγκέντρωσης αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Και να μην ξεχνάμε τις προετοιμασίες, που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ στον Άραξο για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων. Όπως και το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο στο πρώην 3ο σώμα στρατού της πόλης μας, το οποίο αναβαθμίστηκε ως αρχηγείο χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου και στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής χημικών, βιολογικών και πυρηνικών.

Είναι σαθρά τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τα δήθεν οφέλη, που θα συνοδεύουν την υπογραφή της Συμφωνίας. Όλα αυτά τα χρόνια τα λεγόμενα "ανταλλάγματα" και "αντισταθμιστικά οφέλη" ήταν ο παρωχημένος οπλισμός των ΗΠΑ, για τον οποίο η χώρα μας διέθετε τεράστια ποσά για τον εκσυγχρονισμό του.

Οι υποσχέσεις της για "ανάπτυξη για όλους", για αμερικανικές επενδύσεις και για ωφελήματα της ΕΑΒ να μην ξεγελάσουν κανένα. Θα γίνουν με προϋπόθεση τη φτηνή εργατική δύναμη και τα τσακισμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Θα ωφελήσουν τους επενδυτές κεφαλαιοκράτες, όχι το λαό.

Η κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωατλαντισμού, τα διάφορα προπαγανδιστικά τους επιτελεία οργιάζουν. Βροχή τα εκβιαστικά διλήμματα και η προπαγάνδα για να αμβλυνθούν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού. Προβάλλουν ως αναγκαιότητα την ενίσχυση των σχέσεων με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ως αντιστάθμισμα τάχα στην επιθετικότητα της Τουρκίας και την αποφυγή πολέμου.

Ο λαός μας έχει μνήμη, ιστορική γνώση και πείρα. Θυμάται ποιοι ευθύνονται για τα πραξικοπήματα στην Ελλάδα και την Κύπρο, για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στο νησί. Γνωρίζει στη μεγάλη του πλειοψηφία, ότι οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου προέρχονται από το ΝΑΤΟ, το οποίο τροφοδοτεί και θρέφει αυτή την προκλητικότητα κι επιθετικότητα.

Ο λαός μας γνωρίζει και πρέπει να αποτινάξει το φόβο, ότι θα μείνουμε μόνοι, ότι δε θα έχουμε στηρίγματα. Οι στόχοι κυβερνήσεων είναι οι στόχοι της αστικής τάξης της χώρας για την πολυδιαφημιζόμενη "γεωστρατηγική της αναβάθμιση". Είναι στόχοι των μεγάλων επιχειρηματικών, μονοπωλιακών ομίλων -ξένων και ντόπιων- για να απομυζούν τα πλούτη και τον ιδρώτα των λαών, και του δικού μας μαζί. Αυτή χρειάζονται την προστασία του ΝΑΤΟ, όχι ο λαός.

Οι στόχοι της αστικής τάξης δεν μπορούν να είναι στόχοι του λαού μας. Γι’ αυτό πρέπει να αντιταχθεί, να ακολουθήσει άλλο δρόμο, μαζί με όλους τους λαούς της περιοχής.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, σε πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα ο λαός μας διαδηλώνει ενάντια στη νέα Συμφωνία και στην επίσκεψη Πομπέο. Όλοι εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, που δεν έχουν βγει ακόμη στο δρόμο, ζητάμε:

  • Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και στρατηγεία.
  • Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών όπλων.
  • Απεγκλωβισμός της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, να επιστρέψουν όλα τα στρατιωτικά τμήματα, που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Συνεχίζουμε! Μαζεύουμε υπογραφές ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Να φτάσει το κείμενο των υπογραφών παντού, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα αμφιθέατρα, στις λαϊκές γειτονιές.

Συνεχίζουμε! Οι κινητοποιήσεις για την επίσκεψη Πομπέο δεν είναι η κορύφωση του αγώνα μας. Καλούμε πλατιά τους εργαζόμενους και τους φορείς τους. Ενάντια σε όλα αυτά τα πολύ επικίνδυνα για το λαό και τη νεολαία μας σχέδια ο κάθε φορέας, ο κάθε τίμιος άνθρωπος καλής θέλησης, όλοι εμείς που δε θέλουμε τα παιδιά του λαού να θυσιαστούν για ξένα και άνομα συμφέροντα πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά, δυναμικά και οργανωμένα.

  • Λέμε όχι στη "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" Ελλάδας - ΗΠΑ.
  • Ζητάμε την καταγγελία της.
  • Έξω το γεράκι του ιμπεριαλισμού από τη χώρα μας». 
 

Ο χαιρετισμός του Γιώργου Γκαντίδη


Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ο Γιώργος Γκαντίδης, εκ μέρους της ΚΕΘΑ, ανάφερε τα εξής:

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, είναι φανερό πλέον, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνδράμει με όλες της τις δυνάμεις, για την επιτυχή προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Υπηρετώντας στην ουσία τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών, η ΝΔ όχι απλά ανέβασε επίπεδο το "Στρατηγικό Διάλογο" μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυριολεκτικά τον απογείωσε.

Αυτό επιβεβαιώνεται από την επιτάχυνση του δεύτερου γύρου του διαλόγου, από τη συναίνεση στην απαίτηση συμμετοχής των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε ξένες αποστολές και την αναβάθμιση της παρουσίας των Αμερικανών στη χώρα μας, επεκτείνοντας και ενισχύοντας το ήδη υπάρχον δίκτυο υποδομών και βάσεων τους, από άκρη σε άκρη σε όλη την επικράτεια.

Με την επικαιροποίηση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" του 1990, που μάλιστα γίνεται κάτω από συνθήκες "εύφλεκτου" ανταγωνισμού μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η κυβέρνηση επισφραγίζει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, την εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή.

Έτσι, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αντί να εστιάζονται στην άμυνα της, εμπλέκονται όλο και πιο βαθιά σε αμερικανοΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αυτή η επικίνδυνη πολιτική, που είναι εις βάρος του λαού, στηρίζεται από όλα τα αστικά κόμματα, γιατί εξυπηρετεί και τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, που διεκδικούν για λογαριασμό τους κομμάτι από την ενεργειακή -και όχι μόνο- πίτα.

Όμως ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι, πίσω από συμφωνίες σαν αυτή πάντα κρύβονται ματωμένες λέξεις, όπως Ιράκ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία και πιθανότατα τώρα το Ιράν.

Η παρουσία των Αμερικανών στη χώρα μας, ποτέ δεν ήταν παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας όπως θέλουν να μας πείσουν κάποιοι.

Οι βάσεις τους δεν φτιάχνονται για να υπερασπιστούν τη χώρα μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, που μάλιστα τελευταία γίνονται και "διαπραγματευτικό χαρτί" στο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, για να εξασφαλιστεί η παραμονή της τελευταίας στο ΝΑΤΟ.

Με την πολυετή, ή πιθανόν και αορίστου χρόνου νέα "Συμφωνία για τις βάσεις", η χώρα μας μετατρέπεται σε ένα ακόμη μεγαλύτερο ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων των ΗΠΑ εναντίον των άλλων λαών της ευρύτερης περιοχής.

Με όλες αυτές τις βάσεις είναι γεγονός η στοχοποίηση της Ελλάδας από αντίπαλους ιμπεριαλιστές. Ο λαός θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απειλητικές προειδοποιήσεις της Ρωσίας αλλά και του Ιράν, γιατί οι βάσεις αυτές και συνεπώς η Σούδα, ο Άραξος, η Λάρισα, ο Βόλος , η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη και όχι μόνο, αποτελούν στόχους των όπλων τους.

Σε αντίθεση με τον εφησυχασμό που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα, οι εξελίξεις είναι πολύ ανησυχητικές καθώς επιταχύνονται η πολεμικές προετοιμασίες και αρκεί μια σπίθα για να ανάψει η φωτιά του πολέμου.

Για αυτό η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει την ανοχή κανενός μας, στα επικίνδυνα αυτά σχέδια. Κανείς μας να μη "συναινέσει" σιωπηρά, με την απάθεια του στη νέα συμφωνία.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, για οργανωμένη συλλογική δράση ενάντια στη νέα Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, συμπαρατάσσεται με το Αντιιμπεριαλιστικό Φιλειρηνικό κίνημα, με τα εργατικά συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος.

Σε αυτό το κάλεσμα έχουμε θέση όλοι μας. Όχι μόνο οι απόστρατοι, αλλά και οι εν ενεργεία συνάδελφοι μας και προπαντός οι στρατευμένοι νέοι μας. Να διατρανώσουμε όλοι μαζί, ότι δεν έχουμε καμιά δουλειά στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς και να αγωνιστούμε ενάντια στη μετατροπή της χώρας μας, σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ και ορμητήριο πολέμου και επεμβάσεων.

Έχουμε κοινές ανάγκες με τον υπόλοιπο λαό, αντιπαλεύουμε τον πόλεμο και τα συμφέροντα που το γεννούν.

Αγωνιζόμαστε κόντρα στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ και διεκδικούμε όλοι μαζί:

Να μην ανανεωθεί, αλλά να καταγγελθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας".

Να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα μας ως ορμητήριο σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Να μην αποθηκευτούν πυρηνικά όπλα στη χώρα μας.

Καμιά συμμετοχή των ενόπλων μας δυνάμεων, σε αποστολές εκτός συνόρων.

Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους δολοφονικούς σχηματισμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.»







902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου